NasvetiNasveti in varnostV razmislekVarnost

Počasneje pomeni bolj varno in varčno

Nižje hitrosti imajo svoje prednosti.

Večina evropskih avtomobilskih agencij opaža, da se je promet po epidemiji in sled vojne v Ukrajini upočasnil. Hitrostnih prekrškarjev je bilo v letu 2022 za približno 30 odstotkov manj kot v letu poprej, razlogi pa ne tičijo zgolj v varnostnih vidikih spoštovanja omejitev temveč predvsem zaradi varčnosti.

Vozilo ki potuje 115 km/h namesto 130 km/h porabi za približno 10 odstotkov manj goriva, medtem ko tisto z 80 km/h še dodatnih 15 odstotkov manj. Visoke cene pogonskih goriv tako najbolj vplivajo na nižje potovalne hitrosti Evropejcev, mi pa smo spodaj dodali še nekaj kratkih napotkov, da boste kak deci ali dva privarčevali tudi vi:

  • Vzemite si čas. Pravočasno odpeljite od doma in tako vozite brez naglice.
  • Pozorno spremljajte hitrostne omejitve.
  • Redno nadzirajte vašo hitrost.
  • Vedno se vprašajte ali je vaša hitrost vožnje primerna in v skladu z omejitvami. Omejitev še ne pomeni predlagane potovalne hitrosti, ki je lahko seveda nižja.

    Vseeno ne gre pretiravati in se voziti prepočasno, ki zopet prinaša nejevoljo med preostale voznike in ustvarja nepričakovane nevarne situacije, predvsem na hitrih cestah in avtocestah. Skratka, z zadostno mero razuma.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button