Mini ProjektNasveti in varnost

Odpravljanje Cooperjevih težav – I. del

V prvem delu se lotevamo popravila skopke in hidravlične črpalke ...

Navdušenje nad lastništvom klasičnega nostalgičnega avtomobila, kot je Mini Cooper iz leta 2004 (model R50), je nesporno, vendar s starostjo pride potreba po ljubeči negi. Naš Mini je po skoraj 20 letih doživetij že začel kazati (konkretne) znake obrabe, čeprav je veliko hib skrila površinska umazanija, s katero se lahko pobližje seznanite TUKAJ. Sledilo je kar nekaj mehanskih popravil, a najprej smo se lotil zamenjave precej izrabljene sklopke, ki je na momente že začela zdrsavati, zamenjana je bila tudi krmilna hidravlična črpalka (po domače servo), zaradi katere je bilo krmiljenje skoraj enako zahtevno kot pri starodobnikih brez servo podpore krmiljenja. Nenazadnje je ta sklop popravil zajemal še zamenjavo tesnila motorja in vžigalnih svečk ter manjših pripadajočih popravkov.

Vsa našteta opravila se zdijo sprva sila enostavna, vendar temu običajno ni tako. Seveda lahko z malo pretkanosti in natančnega sledenja navodilom na Youtube videoposnetkih ali s pomočjo forumov, delo opravi marsikateri avtomobilski navdušenec. Če se med tem opisom niste našli ali pa si stežka umažete roke, potem priporočamo obisk izkušenega mehanika, ki bo delo s primernim orodjem opravil v precej krajšem času. No, pa le zavihajmo rokave in poglejmo, kako je potekala prva stopnja izboljšav britanskega malčka.

Prvo opravilo na seznamu je bilo razstavljanje sprednjega dela vozila, saj le tako lahko dostopamo do ključnih komponent potrebnih menjave. Najprej sta se poslovila sprednji odbijač in pokrov motorja, nato je sledila izpustitev hladilne tekočine, da lahko varno odstranimo hladilnik. Zatem je bilo potrebno odstraniti pregradno steno, ohišje zračnega filtra in škatlo za akumulator.

Po vsem opravljenem delu so se že svitali nosilci menjalnika, a še vedno je bilo potrebno odklopiti določene elemente, kot sta polosovini, nujno je tudi izprazniti olje menjalnika. Z uporabno ustreznega orodja se je od bloka motorja ločilo ohišje menjalnika (na tej stopnji je priporočljiva uporaba dvigalke menjalnika), kjer se skrivata sprožilno ležišče in sklopka. Mi smo izrabljeno sklopko nadomestili z novo, ki sicer ni bila originalna, za njo pa je bilo potrebno odšteti približno 180 evrov (v kompletu boste dobili tudi potisni ležaj). Ko se lotevate takšnih opravil je vedno priporočljivo zamaščene in dotrajane površine pred ponovnim sestavljanjem dobro očistiti, kar smo mi storili z celotnim podorčjem motorja. Velja omeniti, da vas bo takšen servisni poseg olajšal za približno 500 evrov.

Ker je bil sprednji del malega Minija že razstavljen, smo priložnost izkoristili za lažjo namestitev nove krmilne črpalke (nova servo črpalka vas bo olajšala za približno 1.000 evrov, a jo lahko pri pri prodajalcih z nadomestnimi deli dobite tudi precej cenej). Na tej stopnji se je pojavila manjša nevšečnost v obliki poškodovanega vijaka, kar vsi profesionalni ali prostočasni mehaniki vedo, da je sila neprijetno popravilo, a spregledati ga vsekakor ni priporočljivo. Ko je bi vijak izvrtan in nadomeščen z novim, je sledilo zadovoljivo opravilo vračanja komponent na svoje mesto.

Preden se je lahko zaključil delovni dan, je bilo potrebno zamenjati še tesnilo motorja in ločenih tesnil okoli vžigalnih svečk, kjer so kasneje svoje mesto našle tudi nove vžigalne svečke. Vsi sledeči postopki so bili bistveno enostavnejši in primerni tudi za ljubiteljske navdušence, zato ne potrebujejo natančnejših navodil. 1,6-litrski mlinček smo osvežili z novim motornim oljem, hkrati je bil zamenjan dotrajan oljni filter s pripadajočimi tesnili, novo olje se je znašlo tudi v krmilni črpalki in menjalniku. Vzporedno sta bila zamenjana zračni filter in filter klimatske naprave. Če je šlo do sedaj vse kot po maslu, potem bo zadnja stopnja končnega sestavljanja vseh delov v prvotno stanje enostavnejša kot zlaganje Lego kock.

V drugem delu servisnih posegov, ki sledi čez teden dni, se bomo lotili nekoliko bolj kozmetičnih popravil.

*Trenutni znesek, ki smo ga odšteli za Minija:

Mini – 1.000 evrov
Sklopka – 180 evrov
Filtri (olje (15 €), zrak (20 €), kabina (30 €)) -65 evrov
Servo črpalka – 800 evrov
Svečke vžiga (4x) – 76 evrov
Metlice brisalcev -35 evrov
Tesnilo ohišja oljnega filtra – 25 evrov
Semering – 30 evrov
————————————————————–
SKUPAJ: 2.211 evrov

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button