Nasveti in varnostVarnost

Od kod se je vzel?

Menjava voznih pasov je rutinski postopek za izurjene uporabnike avtocest, a tudi najpozornejši vozniki včasih zgrešijo druga vozila, ki se skrivajo v mrtvem kotu, in povzročijo tvegane situacije.

Ne dovolj pozoren pogled nazaj ali slaba presoja hitrosti drugih udeležencev v prometu sta bila vzroka za več kot polovico prometnih nezgod v Veliki Britaniji leta 2018. Ford je uvedel novo tehnologijo, ki pomaga voznikom, da se pri vožnji po večpasovnih avtocestah izognejo trčenju z vozili v mrtvem kotu.

Novi sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtve kote je premierno na voljo s povsem novo Ford Kugo. Tehnologija nadzira voznikove mrtve kote in preverja, ali se v njih skrivajo vozila, ki se bližajo od zadaj, in lahko s pomikom volana v nasprotno smer opozori voznika in ga odvrne od spremembe voznega pasu, če zazna tveganje za trčenje. Novi sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtve kote gre še korak dlje – nežno lahko zasuka volan in tako odvrne voznika, da bi zapeljal pred drugega udeleženca v prometu, vozilo pa preusmeri stran od nevarnosti.

Radarski senzorji Kugine asistence za mrtve kote pri hitrosti vozila od 65 do 200 km/h 20-krat v sekundi preverjajo vzporedna vozna pasova do 28 metrov za vozilom. Sistem lahko samodejno poseže, če z naprej usmerjeno kamero, ki spremlja oznake na cestišču, zazna začetek spremembe voznega pasu, tehnologija pa presodi, da bo prišlo do trčenja vozil.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button