NasvetiNasveti in varnostVarnost

Obče znanje glede počitnikovanja z vozilom v odstotkih

Kaj razkriva kratka pred-poletna anketa?

Pred vrati so avgustovske počitnice, medtem ko so raznovrstni poletni festivali že v polnem razmahu. Pot do cilja v obeh primerih često vodi preko lastnega vozila, zato so v eni izmed večjih evropskih avtomobilskih agencij izvedli krajšo anketo na temo poznavanja in zmožnosti izvajanja rednih vzdrževalnih aktivnosti ob lastništvu vozila.

Dobra polovica vprašanih (56 %) bi se na glasbeni festival peljala z lastnim vozilom, pri čemer bi jih zgolj polovica znala preveriti ustrezno globino profila njihovih pnevmatik, ki mora znašati več kot zakonsko določenih 1,6 milimetra. Bolj vzpodbudni so bili deleži pri preostalih vzdrževalnih aktivnostih. Dve tretjini jih brez težav napolni pnevmatiko na ustrezen tlak, 70 odstotkov zlahka dopolni posodo s čistilom za stekla ter nenazadnje jih 62 odstotkov zna doliti motorno olje, če je količina le-tega prenizka. Po drugi strani je nekako pričakovano zgolj 10 odstotkov vprašanih zatrdilo, da bi se pred odhodom na dopust zglasilo pri lokalnem servisu ali znancu na pregledu stanja vozila.

Le slaba petina (19 %) bi jih samozavestno priklopila in vlekla prikolico do počitniške destinacije, medtem ko je delež tistih, ki bi se lotili nameščanja strešnih nosilcev in strešnega kovčka približno tretjina. Ko so vprašanja nanesla na načrtovanje poti, bi se četrtina vprašanih v popolnosti zanesla na informacije njihove navigacijske naprava, medtem ko bi si približno 48 % vprašanih vzelo čas pred odhodom in vsaj malo preučilo pot, ki jih čaka.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button