NasvetiVarnost

Vozniki z nevarno količino zdravil v krvnem obtoku

Ne zgolj droge, tudi zdravila so težava …

O alkoholu in drogah med vozniki je precej tako govora kot pisanja. Oba problema se ne zmanjšujeta temveč pri drogah beležimo celo porast med evropskimi vozniki. Tokrat so kolegi iz različnih evropskih redakcij opravili anketo glede uporabe zdravil in po preverjanju njihovega učinka naleteli na skrb zbujajočo statistiko.

Vsak tretji vprašani namreč ne ve in ne pozna količine zdravil, ki jih jemlje, ki še omogoča normalno voznikovo pozornost za vožnjo. Torej, omejitev glede vožnje vozil z naslova predpisanih zdravil. Petina je celo priznala, da izredno redko oziroma nikoli ne preveri navodil, ki so zdravilom priložena, in na tovrstne motnje opozarjajo. Nadalje jih je približno četrtina zatrdila, da bi za volan sedla kljub vplivu zdravil na njihovo zbranost in osredotočenost med vožnjo.

Tovrstna statistika je seveda odprla več vprašanj z naslova opozarjanja na potencialno nevarno jemanje zdravil in vožnjo, saj agencije za varnost prometa širom Evrope zaznavajo povišan delež oseb, ki so storile prometno nezgodo zaradi vožnje pod vplivom zdravil.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button