NasvetiNasveti in varnost

Nasveti za varno vožnjo v poletnih mesecih

Raziskave kažejo, da se poleti zgodi več nesreč, saj se vožnja v marsičem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta, hkrati pa so ceste zaradi številnih turistov tudi dodatno obremenjene.

Na slovenskih cestah se v mesecih junij, julij in avgust pripeti veliko nesreč s smrtnim izidom, kot so sporočili iz AMZS pa gre povečano število nesreč pripisati predvsem utrujenosti voznikov, neprimerno vzdrževanim vozilom, nepozornosti udeležencev in neprilagojenosti vremenskim ter posebnim prometnim razmeram.

1. Pripravite se. Slišati je precej enostavno, vendar se lahko na dolgi poti zaradi slabe priprave težave hitro sprevržejo v močan glavobol. Vselej se dvakrat prepričajte, da ste s seboj vzeli vse potrebne stvari in ustrezno poskrbeli za dom. Tako vam ne bo treba opravljati stresnih telefonskih klicev ali se celo vračati nazaj, da bi rešili težave. Pri tem vam bo v veliko pomoč potovalni seznam.

2. Bodite spočiti. To velja tako za voznika kot tudi za sopotnike. Zavedati se morate, da je dolga vožnja fizično naporna, še zlasti, če ceste ne poznate ali pa naletite na zgoščen promet. Voznik mora biti za volanom vedno spočit in zavedno spremljati dogajanja v svoji okolici. K manj stresnemu vzdušju v avtomobilu pa seveda pripomorejo tudi spočiti sopotniki.

3. Pravilno zapakirajte prtljago. Pomembno je, da svojega avtomobila ne obremenite preveč, zato dvakrat premislite, kaj boste vzeli s sabo. Pametno je razmisliti tudi o uporabi strešnega kovčka, ki bo enakomerneje razporedil vašo prtljago, prav tako pa bo tudi vožnja udobnejša.

4. Raziščite pot. Navigacijske naprave so vedno dobrodošel pripomoček, vendar vam svetujemo, da že vnaprej načrtujete in raziščete pot. Oglejte si, po katerih cestah se boste peljali, okvirno si razdelite čas vožnje in v grobem predvidite postanke, saj bo s tem vožnja veliko manj stresna.

5. Vozite po odsekih. Svetujemo, da si daljše poti razdelite na krajše odseke. Postanki na nekaj ur bodo namreč pripomogli k voznikovi osredotočenosti. Pri tem si privoščite lahke obroke in pijte veliko vode, da ne boste imeli občutka pretirane sitosti ter utrujenosti, ki pride po težki ali mastni hrani. Prav tako se bodo tudi sopotniki počutili bolje, če se bodo nekoliko sprehodili.

6. Pri vožnji se izmenjavajte. Po možnosti si poiščite sovoznika, s katerim se bosta lahko na poti zamenjevala za volanom. Tako bosta oba bolj spočita in osredotočena na vožnjo, poleg tega pa vas lahko sovoznik opozori tudi na morebitno nevarnost.

7. Avto naj bo servisiran in pregledan. Sodobni avtomobili so sicer izredno zanesljivi, vendar se sredi dolge poti lahko tudi manjša okvara hitro sprevrže v pravo nočno moro in vas dodobra udari po žepu.

8. Odstavni pas je za nujne primere. Odstavni pas je predviden za skrajne primere in vam ne zagotavlja varnosti. Kadar je otroku slabo ali mora uporabiti toaleto, naj poskusi potrpeti do prvega postajališča, kjer boste lahko varno ustavili. Če pa že morate odstavni pas nujno uporabiti, si nadenite odsevni jopič, prižgite opozorilne utripalne luči in se s sopotniki umaknite za varnostno ogrado.

9. Preverite svoje pnevmatike. Za varno in udobno vožnjo je pomembno, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju. Poleg tega, da pregledate tekalno plast, se prepričajte, da imajo tudi ustrezen polnilni tlak, pri tem pa upoštevajte tudi obremenjenost vozila. Če s seboj peljete tudi bivalno prikolico ali čoln, morajo biti tudi pnevmatike na njih v dobrem stanju. Prav tako dvakrat preverite vlečno kljuko, vse zadnje luči in ostale potrebne naprave.

10. Prenesite si aplikacijo za varno vožnjo. Goodyear je za varno vožnjo pripravil brezplačno aplikacijo (Safety App), ki je prilagojena posebej za evropske ceste. Vključuje koristne nasvete o lokalni prometni zakonodaji in predpisih, prav tako pa tudi kar nekaj osnovnih fraz v evropskih jezikih, ki so vam lahko v veliko pomoč, če na cesti naletite na težave ali potrebujete pomoč.

Boštjan Horvat
foto: Goodyear

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button