NasvetiNasveti in varnost

Nasveti za varno parkiranje

Čas predprazničnih nakupov ali sila enostavno, gneča, gneča in še enkrat gneča. Kdor koli se je udeležil začetka sezone lova na darila, je zagotovo preklel vse ostale, ki so mu delali družbo v nakupovalnih centrih. Kdo bi si mislil, vendar že od jutra pa vse do zapiralnega časa trgovin, gneča enostavno ni pojenjala.

Ker zaradi takšnih in drugačnih razlogov pomislimo na avtomobil kot edino možno prevozno sredstvo, se posledično parkirišča pred nakupovalnimi centri zapolnijo do te mere, da se najdejo tudi takšni junaki, ki zlezejo iz avtomobila dobesedno skozi okno, saj vrat enostavno ne morejo odpreti.

Seveda ni potrebno biti doktor znanosti, da se vam zdi logično, da so praske, vdrtine, razbita stekla … le še vprašanje časa. Po neki angleški raziskavi namreč le 37 odstotkov voznikov prizna krivdo, povzročeno na parkiriščih, 18 jih jo kar se da hitro podurha, 45 odstotkov pa med tema dvema možnostima koleba glede na povzročeno škodo.

Da bi do takšnih neprijetnih situacij prihajalo čimbolj poredko, je tukaj nekaj nasvetov:

– parkirajte na označenih mestih,
– naj vas ne bo strah prehoditi krajše poti, konec koncev bo tudi kondicijska pripravljenost dobrodošla na novega leta dan,
– ne zanašajte se zgolj na parkirne senzorje, le-ti niso vedno 100 odstotno zanesljivi, morda za vašim hrbtom zagledate še kaj zanimivega,
– četudi vam gre umetnost parkiranja odlično od rok, imejte v mislih, da morate odpreti vrata tako vi, kot vaši sopotniki, ki pogosto pozabijo, s kakšnim umetnikom se vozijo.

In ker se vaših nakupov razveselijo tudi nepridipravi, priporočamo, da:

– manjše stvari pospravite v sovoznikov predal,
– vedno zaklenite vrata in zaprite okna, ne glede na dolžino vašega postanka,
– navigacijske naprave in radijske sprejemnike snemite, če je to mogoče, in jih vzemite s seboj,
– ne puščajte dragocenih stvari v vozilu, če pa jih nikakor ne morate vzeti s seboj, jih le pospravite v prtljažnik,
– če je le možno, imejte varnostne vijake na platiščih, niso 
namreč redke zgodbe, ko so nekateri vozniki „občudovali“ domišljijo nepridipravov (zaboji od piva, opeke …) pri odtujevanju platišč.

Upamo, da smo vam s kakšnim (novim) nasvetom pomagali pri še bolj prijetnemu preživljanju prihajajočega novega leta.

Boštjan Horvat

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button