NasvetiNasveti in varnost

Napredek pri gradnji hitre ceste na Koroško in pri izkopu predora Karavanke

Družbo DARS veseli, da so pri najpomembnejših infrastrukturnih projektih stopili korak naprej.

Pri gradnji tretje razvojne osi sever se dela lahko nadaljujejo na sklopu hitre ceste ob Škalskem jezeru in delu navezovalne ceste Konovo. Prav tako so dosegli nov mejnik pri gradnji druge cevi predora Karavanke.

Tretja razvojna os sever

Zadnja, najaktualnejša informacija v povezavi z gradnjo tretje razvojne osi sever je prav gotovo ta, da je gradbeno dovoljenje za sklopa B in H (območje ob Škalskem jezeru in del navezovalne ceste Konovo) z dnem 9. 6. 2022 postalo pravnomočno. Sledi druga faza postopka javnega naročanja (zbiranje ponudb) izbire izvajalcev gradbenih del. Podpis pogodbe z izvajalcem je predviden do konca letošnjega leta.

Dela na območju Gaberk pri Velenju so v zaključni fazi, na območju Jenine pri Slovenj Gradcu pa se trenutno gradijo viadukta Jenina in Visočnik ter most Jenina.

Druga cev predora Karavanke

Gradnja druge cevi predora Karavanke dobro napreduje, izvajalec zagotavlja dnevne napredke v skladu s splošnim terminskim planom. Izkopna dela so stekla konec avgusta 2020, izvajalec je izkopal že več kot 2000 metrov predora Karavanke (od skupno 3446 m, kolikor je načrtovane podzemne gradnje slovenskega dela druge cevi).

Dokončanje izkopa predora je predvideno v 2023, celotno dokončanje predora s testiranjem opreme ter predaja v promet pa v letu 2025. V nadaljevanju bo sledila sanacija prve cevi predora, medtem ko je dokončanje sanacije in predaja obeh cevi v promet predvidena za leto 2027.

Rocco
foto: DARS

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button