NasvetiNasveti in varnost

Napotki za bolj varčno vožnjo

Cene pogonskih goriv so zblaznele, je moč slišati na vsakem koraku. Ker v uredništvu vpliva na cenik nafte in bencina nimamo vpliva, smo pripravili nabor kratkih a učinkovitih napotkov, ki bodo privarčevali kak evro ali dva na račun nižje porabe, hkrati pa bo višja raven varnosti – vas in vaše okolice. Ideja je namreč zmanjšati hitrost in jo prilagoditi omejitvam ter voznim razmeram, hkrati pa to pomeni nižjo porabo goriva. Vsled zračnega upora je nižja in enakomerna potovalna hitrost bistveno bolj varčna kot naglo pospeševanje in zaviranje.

Ključni napotki so:

Predvidevajte. Če stopalko za plin spustite prej, bo avtomobil (v prestavi seveda) zaviral z motorjem in počasi upočasnjeval, medtem, ko ima v nevtralnem položaju menjalnika enako porabo kot v primeru delovanja na mestu.

Vožnja v prometnih konicah z veliko mero ustavljanja in čakanja v zastojih ravno tako neugodno vpliva na porabo, zato pred odhodom preverite stanje na cestah ali celo časovno zamaknite vsakodnevne opravke na prometno manj obremenjen čas.

Dodatna teža ali upor med vožnjo skokovito povečata porabo vašega vozila, zato premislite, kaj in koliko je smiselno stalno prevažati naokoli. Dolgotrajna vožnja s strešnim kovčkom pri višjih hitrostih pomeni tudi višjo porabo. Zatorej naj služi predvsem svojemu namenu in ne kot okras na strehi, ali pa kot emblem s katerim boste pri sosedih vzbujali zavist.

Ne hitite. Časovni pritisk je en izmed najbolj pogostih dejavnikov, ki vplivajo na prekoračitev hitrostnih omejitev, zato se od doma odpravite pravočasno in brez naglice.

Spremljajte prometno signalizacijo, predvsem v mestnih središčih, saj se lahko hitro znajdete v coni z omejitvijo hitrosti na 40 ali celo 30 km/h.

Redno spremljajte hitrost vaše vožnje in jo takoj prilagodite omejitvi oziroma razmeram na cestišču.

Hitro je redko varno. Enako velja za predpisano omejitev, ko razmere na cesti narekujejo drugačen, bolj umirjen pristop.

Pnevmatike. Tolikokrat že povedano, a vseeno ne škodi. Pravilno napolnjene pnevmatike lahko porabo goriva zmanjšajo (še raje pa povečajo) za 30 %! Torej, ne bodi mačehovski. Ob voznikovih vratih imate nalepko, kjer je deklariran pravilen pritisk v gumah in tega se le dobro držite. Velja omeniti, da se poleti, zaradi vročine, pnevmatike še nekoliko bolj raztezajo.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button