NasvetiNasveti in varnostVarnost

Mobilni telefon med vožnjo – kam z njim?

Ne zgolj uporaba, tudi njegovo počivališče je pomembno ... in hkrati potencialno nevarno!

Po raziskavah sodeč je uporaba mobilnega telefona med vožnjo vodilni dejavnik, ko je govora o vzrokih prometnih incidentov. Tudi na naši spletni strani skupaj z zavarovalnico Triglav redno opozarjamo na cestne nevarnosti in v to kategorijo zagotovo sodi tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Zaradi nedavne prometne nezgode družinskega člana enega izmed naših novinarjev, pa smo pričeli na celotno stvar gledati malce širše. Dotični gospod jo je v prometni nesreči dodatno skupil na račun hranjena mobilnika v stranskem žepu hlač. Samo po sebi se tako odpira vprašanje – kam z mobilnikom med vožnjo oziroma, kje je pametni napravici mesto?

Še tako “nedolžna” nesreča se lahko konča s precej resnimi poškodbami. In vse zgolj zaradi telefona v hlačah! Neljubi dogodek se je pripetil našemu bližnjemu. Rezultat počena vranica. Vzrok? Telefon v žepu od hlač!

Vprašanje postane še bolj zanimivo za vse uporabnike mobilne aplikacije DRAJV, ki spremlja parametre vožnje (hitrost in sile) ter uporabo telefona. DRAJV je brezplačna mobilna aplikacija, s katero lahko analizirate svoje vožnje, spremljate in izboljšujete vozne navade, poleg tega pa prihranite do 25 % pri zavarovanju avtomobila, avtodoma in zavarovanju Mladi voznik ter do 15 % pri zavarovanju motornega kolesa, še več info o ugodnosti pa preverite na povezavi TUKAJ. Da bi aplikacija oziroma GPS na telefonu deloval pravilno, morate telefon postaviti na varno in vidno mesto. Vendar kje je to mesto?

Telefon naj najde pravilno/primerno mesto med vožnjo. Nikar ga ne bašite v hlačni žep!

Zavarovalnica Triglav priporoča nosilec za telefon, ki bo ustrezno zavaroval vaš mobilni telefon in preprečil njegovo prosto gibanjem v primeru trka. Običaji nosilci telefonov se namestijo na vetrobransko steklo, nekateri tudi na odprtine zračnikov, priporočljiva pa je uporaba čvrsto pritrjenih na nemotečih lokacijah. V primeru, da nosilca v vozilu ni na voljo, potem pridejo v poštev ali lokacije s predalom za brezžično polnjenje telefona ali namenske odlagalne površine v osrednji konzoli oziroma v osrednjem predalu. Če tudi te niso na voljo, potem mobilni telefon spravite v stranska vrata, kar je še vedno precej bolje kot ga imeti v žepu svojih hlač. Nenazadnje pa lahko telefon spravite tudi v nahrbtnik ali torbo, ki se nahaja na preostalih prostih sedežih vozila ali morda v varno odloženi jakni, ki je v tem letnem času redna spremljevalka vseh nas.

Sodobni avtomobili imajo veliko odlagalnih mest, kjer bo telefonu precej “udobno”. Tudi nahrbtnik ali predali v vratih bodo povsem dobra odložišča.

Bo že držalo, da sodobna tehnologija omogoča enostavno povezljivost, ko preko modrega zoba, brez težav poslušate glasbo, opravite klice … in na sploh enostavno pozabite, da imate telefon pospravljen v vaših hlačah. Naj bo slika počene vranice dovolj dobra spodbuda, da telefon med vožnjo odložite na primerna mesta. Skratka, mobilni telefon naj bo shranjen na varnem in po potrebi dostopnem mestu, vsekakor pa stran od vašega telesa. Najbolje se bo počutil v namenskem nosilcu, vi pa tudi, saj lahko vzporedno uporabljate tako DRAJV aplikacijo kot morebitne navigacijske napotke namenskih aplikacij.

Če vas zanima še več iz rubrike varne vožnje, potem ne spreglejte spletnega portala Vozim se, kjer  najdete precej uporabnih informacij na tovrstno tematiko.

caranduser.com
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button