Mini ProjektNasveti in varnost

Mini Projekt: Poliranje žarometov

Za lepši izgled, predvsem pa boljšo vidljivost in s tem povezano varnost pri vožnji v slabših svetlobnih pogojih.

Minijeve otožne oči, pardon, luči so že pred meseci zmotile tehničnega preglednika. Stanje še ni bilo tako kritično, da avtomobil ne bi bil več izpraven za na cesto, a tveganje med vožnjo v slabših svetlobnih pogojih je s takšnimi lučmi precej višje. O kakšnih lučeh je pravzaprav govora?

Sčasoma, zaradi različnih zunanjih vplivov kot tudi mehanskih dejavnikov, žarometi postanejo motni, rumenkasti ali poškodovani. Posledično se voznikova vidljivost situacije cestišča občutno zmanjša. Ob tem se zmanjša tudi naša varnost v prometu ter varnost drugih udeležencev v prometu.

Žarometi uredniškega Minija so bili že dodobra načeti, zato je bilo ključno čim hitreje najti rešitev. In možnosti sanacije, ki smo jih predvideli sodelavci uredništva so nekako štiri. Zamenjava z novo originalno garnituro oziroma novo kopijo žarometov, iskanje dobro ohranjenih rabljenih žarometov ali poliranje obstoječih žarometov.

Originalni kosi konkretno oskrunijo denarnico, zato smo to idejo kar hitro opustili glede na gospodarno smiselnost projekta. Kopije oziroma originalu podobni produkti so sprejemljivejši s cenovnega vidika, a dejstvo je, da so bili obstoječi žarometi na Miniju še vedno v dobrem stanju (če, izvzamemo zgornjo površino), zato ni bilo pretiranega smisla po menjavi, kakor smo to storili pri zadnjih lučeh, ki so bile nekakšen akvarij za mrčes.

Skratka, preostane nam še opcija, da se lotimo forumskega iskanja ali cenkanja pri prodajalcih rabljenih rezervnih delov. V kolikor se najdete v tem opisu, potem kar izvolite. Naša zadnja ideja pa je bila poliranje. Marsikdo ob tem pomili na tiste TikTok trike z zobno pasto in krtačo, a glej ga zlomka, tudi tale proces je na socialnem omrežju požel precej komentarjev ”nejevernih Tomažev”.  Ali je to sploh mogoče? S paro iz grelnika osvežiti žaromet?

”Še dandanes se lastnike jeklenih konjičkov težko prepriča, da je obnova žarometov tako enostavna”, se je med procesom detajliranja pošalil sodelavec Detailinga Horvat, ki je kmalu za tem razblinil vse dvome o njihovi metodi poliranja žarometov.

Trik je v tem, da le-tega ni. No, v bistvu se skriva v detajlih. Pripravi delovne površine z dobro zaščito karoserije s selotejpom, po katerem sledi proces brušenja od grobega do mehkega papirja. Mini je imel sorazmerno blage praske, le rumeno fleho je bilo potrebno odstraniti, zato smo pričeli z brusilnim listom tipa 500.

Grobe praske se napadejo s 360 ali celo 240. Potem sledi 800, 1500 in za zaključek 3000. Trajanje procesa brušenja je odvisno od oblike in velikosti žarometa, okvirno pa celoten proces traja pol ure na žaromet.

Po kompresorskem spihovanju površine sledi moment hip hip hip strašni trik. S pomočjo Gerkovega kompleta za obnovo luči se tekoči polimer segreje ter se nato v parnem agregatnem stanju nanaša na žaromet. Rezultat se razkriva tako postopno kot kakšen urok iz filma Harry Potter. Sledi le še ”trenutek za počitek” nanosa, po katerem sledi še preslikava opravila na drugem žarometu.

Končni rezultat poliranja žarometov je osupljiv, s cenovnega vidika pa bo nad posegom ljubosumna sleherna dama. 35 evrov želijo pri Detailingu Horvat za poliranje žarometa.

Opravljena storitev ni samo izboljšala tako vidnosti kot svetilnosti žarometov na našem Britancu, ampak so se le-ti vrnili v salonsko kondicijo, s čemer ima Mini ponovno tisti tipičen šarmantno zapeljiv pogled, ki se mu je težko upreti. Velja omeniti, da je naš Mini na tehničnem pregledu dobil rumeni karton zaradi porumenelih luči. Po opravljenem poliranju (in čiščenju) so na tehničnem pregledu pospremili Minija s kopico pohval in dejali, da je le malo toliko starih avtomobilov v tako dobrem stanju.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button