Mini ProjektNasveti in varnost

Mini projekt – Pnevmatike

Ponovno rojstvo našega Minija dobiva obrise. Po tehničnih dodelavah in zavarovanju sledi obisk „čevljarne“, kjer bomo Cooperju nadeli nove šolenčke.

V uredništvu smo kar nekaj časa posvetili vprašanju, ali Minija obuti v zimske in letne pnevmatike ali sprejeti kompromis in vzeti celoletne? No, na koncu je padla (precej) složna odločitev. Mini Cooper se sedaj po svetu baha s celoletnimi pnevmatikami!

Naš Mini Cooper bo prihodnje leto dopolnih okroglih 20. Torej častitljiva starost, ki odstira kar nekaj dilem. Čeprav je sedaj Mini v tehnično vzornem stanju in se pelje (skoraj) kot bi bil nov, pri čemer prav vsa stikala delujejo kot morajo, pa je vseeno zamišljen bolj salonskim vožnjam kot vsakodnevnemu maltretiratnju po cestah. In v resnici je vozil s takšno namembnostjo na slovenskih cestah malo morje.

Številni starejši prebivalci se namreč v avtomobil usedejo bolj priložnostno, če so destinacije obiskane pogosto, pa so le-te navadno krajših razdalj. Naj že na začetku razbijemo mit – zimske in letne pnevmatike se boljša izbira … razen takrat, ko niso!

In zakaj smo se mi odločili za celoletne pnevmatike. Razlogov v prid naše izbire je kar nekaj. Za začetek je na tnalu vreme. Še pomnite, ko je v Ljubljani zapadlo toliko snega, da ste se lahko vanj metali kar s streh. Ne? Mi tudi ne, oziroma so le legende, ki jih starejši občani pripovedujejo, kako so bile nekoč ostre zime. Torej za začetek so zime bolj mile. Ampak to je še najmanjši problem. Bistveno večja težava nastane, da imate v novembru temperature pod lediščem, v sredi decembra se zagreje na 15 stopinj, januarja zopet pritisne mraz, v marcu že kolesarite pri 25 stopinjah, nato pa v maju končno doživite pravo zimo. No, potem pa imate poleti, bodisi peklenske temperature ali pa deževna tropska obdobja.

Za letne in zimske pnevmatike ni slabšega kot prekomerne spremembe v temperaturah, sploh za letne pod 7 stopinjami in za zimske nad 7 stopinjami Celzija. Naše celoletne pnevmatike so Michelin CrossClimate 2, ki slovijo kot ene najboljših v tem segmentu. Slednje smo preizkusili že na Golfu in Kodiaqu in vedno so se odlično obnesle.

Minijev pedigre je zagotovo takšen, da gre za enega najbolj agilnih avtomobilov na tržišču s katerimi boste zapeljali skozi ovinke. In ker je bilo uvodoma poudarjeno, da je Cooper že zakorakal v častitljiva leta, ni potrebe, da bi iz njega iztiskali maksimum. Saj veste, tudi stare mame ne boste priganjali v hrib in ji očitali, da na kolesu ni dosegla novega QOM-a (queen of the mountain). A vseeno, leta nimajo veze s pametjo in nismo mogli iz svoje kože. Nekaj prelazov med Avstrijo in Slovenijo je kar klicalo k večji vozni dinamiki. Mi smo bili osupli, kako odlično se je Mini vozil po ovinkih in kako odlično so se držale Michelinke v zavojih. Po doživetem, bi lahko s precej veliko verjetnostjo dejal, da je malo voznikov, ki bi bili zmožni tako aktivne vožnje, da bi bile pnevmatike razlag za slabšo vozno izkušnjo.

Drugi, tudi ne nezanemarljivi, razlog pa tiči v ceni premontaže pnevmatik. S celoletnimi boste namreč prištedili nekaj evričev, morda še bolj pomembno pa je, da vam bood privarčevane mučne ure čakanja pri vulkanizerju, ko se 15. novembra (ali 15. marca) zdrenja pol Slovenije ravno k tistemu, ki ste ga izbrali vi.

Celoletna pnevmatika je v zadnjem času doživela največji razvoj. Če smo še nekaj (deset) let nazaj vihali nos, so dandanes postale odična alternativa ločenim pnevmatikam, sploh, če je vaš slog vožnje nekoliko bolj umirjen, ne živite na področju, kjer so ekstremi (veliko snega oziroma zares visoke temperature) in na leto ne prevozite ravno mnogo kilometrov. Mi smo Michelin CrossClimate 2 poznali že od prej, a smo se pri Miniju prepričali, da je Slovenija zares odlična destinacija, kjer lahko takšne pnevmatike prosperirajo. Če samo pomislite na obalne konce, kjer zimske pnevmatike niso obvezne, a vendarle lahko tudi kraje ob morju preseneti sneg, s tem pa prometni kolaps. Še enkrat več je potrebno dodati, da bo le malo voznikov svoje avtomobile tako brutalno gnalo v ekstreme, da bi res opravičili nakup zimskih in letnih.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

  1. Ko ti prodajajo to z letnini in zimskimi sploh ne pomisls da bi meu lohk celoletne. Pa itak slovenci tolk mal prefurajo da je cist vseen

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button