Mini ProjektNasveti in varnost

Mini na maxi detailiranju

Napočil je čas za storitev, ki ste jo tako bralci kot člani uredništva z nestrpnostjo pričakovali. Konkretno čiščenje.

Zadnja leta je za nego Minija skrbela zgolj mati narava. Občutek mehke gobice in vonj čistil je že davno zapustil panele avtomobila, kjer se zdaj med robovi nabira mahovina. Kabina je ostala nedotaknjena, kar se v prenesenem pomenu tolmači, da vsebuje vse ostanke iz vsaj leta 2011. Seveda, da o ostalih stvareh, ki so vidne pod UV svetlobo, ne govorimo. Pri vsem naštetem ne preseneča, da so pri car detailingu Horvat bili več kot radostni, ko smo z izzivi polnim Mini Cooperjem zapeljali na njihovo dvorišče.

Najprej pojasnimo situacijo. Razlog, zakaj je čiščenje na sporedu šele zdaj, je dokaj preprost. V sklopu dosedanjih prispevkov smo sanirali tehnično plat Minija, ki se največkrat pri avtomobilih izkaže za nujno zlo, saj lahko še tako očeden jekleni konjiček pade na tehničnem pregledu. Na podlagi prevečkrat slišanih prigod, kako so se lastniki na napačnem koncu lotili obnove svojega avtomobila, smo na uredništvu raje obrali drugo pot, ter se najprej prepričali, če je Mini čil kot celota in gospodarno vzdržen projekt. Po uspešno vpeljanih mehanskih delih in preobutih pnevmatikah, je napočil čas za car detailing.

Slovenski izraz za omenjeno storitev še ne obstaja. Zapisali bi lahko, da gre za temeljito čiščenje avtomobila, ki že malce meji na obnovo. Primer, poliranje laka povrne barvi skorajda tovarniški sijaj. A glavna razliko med ”navadnim” čiščenjem in car-detailingom je ta, da se pri slednjem ves postopek opravi ročno, pri tem pa se uporablja prilagojeno orodje in posebej za to namenjeni izdelki. Car detailing gre še korak dalje, saj se lahko opcijsko posamezni deli avtomobila razstavijo, se posamezno očistijo, obnovijo oziroma zamenjajo, zato je postopek tudi bistveno daljši in dražji kot pri klasičnem čiščenju avtomobila.

Predstavljeni treatma je torej kot nalašč za našega Britanca, ki mu želimo povrniti vsaj delček šarma iz njegovih salonskih dni. V grobem se je postopek čiščenja delil na zunanje in notranje, kateremu je sledila še zamenjava določenih komponent ter finalno poliranje.

Zgodaj zjutraj smo avtomobil parkirali v pralnico detailinga Horvat na Saveljski cesti 68a v Ljbljani. Spiranje in prvo šamponiranje po ”n” letih je vzpodbudilo delovanje sivih celic – kako je z barvo, ali se bo odluščila? Po nekaj minutah je bila vsa skrb odveč, saj je črna barva bila videti dejansko črna. Tudi mah se je z žalostjo poslovil s tesnil.

Naslednji korak je bilo čiščenje robov vrat. Ogabno, a rezultat govori v svojo prid.

S koncentratom kisline je ”avtomobilski detajler” napadel aluminijasta platišča. Hec je v tem, da smo člani uredništva že bili prepričani, da jih bomo poslali na peskanje. Vendar, glej ga zlomka, fenomenalno so se očistila, zato bo v žepu ostal kakšen evro več.

Čas za Instagram šamponiranje z aktivno peno, ki se na avtomobilu pusti nekaj minut, da ”aktivni” del opravi svojo nalogo. Vmes se karoserije podrgne z gobico, čemur sledi končno spiranje.

Po prebrisu, Minija prestavimo v sosednji prostor, kjer je na sporedu olepšava potniške kabine. Zagat zlepa ne zmanjka. Svinjski sedeži, zamazana stikala, prašni odlagalni prostori in še bi lahko našteval. Ampak, ker fantje pri detailingu Horvat ničesar ne prepuščajo naključju, so na delo krenili s sesanjem tal, sedežev, celotne notranje kabine in prtljažnika. To se je po nekem času sprevrglo v globinsko, mokro, s čemer so se postopno odstranjevali madeži s sedežev. Občutljive površine se niso čistile z agresivnimi izdelki. Namesto tega se odstranjevanje madežev opravilo z drugimi tehnikami, kot so, na primer, čiščenje s paro, ščetkanje … medtem ko je pri negi usnjenih delov sedeža najbolje delovalo čiščenje z mehko vlažno krpo ter milom.

Ali smo za hiter pregled prej in potem? 😊

Presenetljivo, mar ne? Marsikdo nas je po tem posegu vprašal, če res gre za vozilo z isto notranjostjo. Opravljeni car detalinig je Minija dodobra spedenal. Ob tem je treba poudariti, da so bile menjane zadnje luči, dodatni novi okrasni pokrovi na platišča in elementi v potniški kabini – prestavna ročica, manšeta prestavne ročice ter ročica ročne zavore.

Vsekakor so največji delež k obnovi prispevala čistila ter roke fantov car detailinga Horvat, ki jim je uspel pravi mali čudež. In zdaj vas verjetno zanimata dve stvari, čas in cena. Za mersko skromnega Minija sta bila potrebna dva delovna dneva, cena za takšno storitev pa je precej individualne narave, zato se lahko v avto pralnici predhodno naročite na posvet za določitev treatmaja za vašega jeklenega konjička ter posledično cene.

A predstavljeno globinsko čiščenje še zdaleč ni vse, s čemer so razvajali našega Minija. V sklopu popolnega treatmaja je bil Britanec še spoliran, kar bo najbolj vidno v zadnjem prispevku projekta (+ video) ter deležen osvežitve sprednjih luči s prav posebno metodo poliranja, ki jo predstavimo prihodnji teden. Sedaj pa si še enkrat oglejmo, kakšna razlika je nastala …

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button