NasvetiNasveti in varnost

Ko se zgodi: Kako ravnati v primeru prometne nesreče!

Prometna nesreča vpliva na čisto vse udeležence v prometu. Tisti, ki smo običajno samo nič hudega sluteči mimoidoči in “pademo” v gnečo, ki se lahko mimo kraja dogodka “plazi” tudi več ur, postanemo nervozni in neučakani, še precej hujše minute in celo ure pa doživljajo povzročitelji. Kaj se jim plete po glavah in skozi kaj morajo, ko se zgodi?

Raziskave kažejo, da se poleti zgodi več nesreč, saj se vožnja v marsičem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta, hkrati pa so ceste zaradi številnih turistov tudi dodatno obremenjene. Na slovenskih cestah se je lani v mesecih junij, julij in avgust pripetilo kar 30 nesreč s smrtnim izidom, kot so sporočili iz AMZS pa gre povečano število nesreč pripisati predvsem utrujenosti voznikov, neprimerno vzdrževanim vozilom, nepozornosti udeležencev in neprilagojenosti vremenskim ter posebnim prometnim razmeram.

Do nesreče torej pride zelo hitro, a takrat se resnične težave šele začnejo. Težave nemalokrat lahko predstavlja „popotresni sunek“, v primeru nesreče je to prijava le-te zavarovalnicam in terjanje odškodnine. Pa veste kakšen je postopek prijave poškodovanega vozila, da boste odškodnino dejansko upravičeni? Osnova za kakršnokoli ukrepanje je natančno poznavanje vsebine zavarovalne police, ki naj bo z vso zavarovalniško dokumentacijo skrbno spravljena in vedno na dosegu roke. Pri večini zavarovalnic pa imamo le tri dni časa za prijavo dogodka in predložitev obrazca za prijavo z vsemi osebnimi podatki, davčno številko, številko EMŠO, številko transakcijskega računa in seveda kratkim opisom dogodka, zavarovalno polico, vozniško in prometno dovoljenje, priporočljivo pa je tudi „evropsko poročilo“ o prometni nesreči.

Zelo pogosto se zgodi, da smo po prometni nesreči izjemno pretreseni, zmedeni ali v najslabšem primeru poškodovani. Če nas iz kraja nesreče odvede policija oziroma reševalno vozilo, „evropskega poročila“ ni potrebno izpolnjevati, v vsakem primeru pa je potrebno predložiti policijski zapisnik. Pri največji slovenski zavarovalnici, Zavarovalnici Triglav, lahko škodo prijavite tudi na telefonski številki 080 555 555 ali preko spleta, z izpolnitvijo obrazca, ki ga je moč najti na njihovi spletni strani. Če avtomobil po nesreči ni več vozen oziroma ste ga takoj odpeljali na servis, obvestite zavarovalnico, kam lahko pride cenilec oceniti škodo. Zavarovalnice opravijo oglede poškodovanih vozil v vseh predstavništvih, poslovnih enotah in pooblaščenih ter pogodbenih servisih.

V primeru prometne nesreče v Sloveniji, ki jo povzroči voznik vozila s tujo registrsko oznako, je posebej pomembno, da oškodovanec pravilno zapiše vse bistvene podatke o tujem vozniku in motornem vozilu (predvsem ime in priimek voznika, registrska oznaka vozila, tip in znamka vozila, ime zavarovalnice in številka zavarovalne police oziroma zelene karte), ki je udeleženo v prometni nesreči. Priporočljivo je, da se izpolni Evropsko poročilo o prometni nesreči, četudi je bila na kraju prometne nesreče policija.

Oškodovanec mora tudi odvzeti kopijo zelene karte, predvsem v primerih, če gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni članica Evropske unije oz. Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ali Švica. Če prometno nesrečo povzroči vlečno vozilo s prikolico, je nujno izpisati podatke o zavarovanju za vlečno vozilo oziroma odvzeti kopijo zelene karte tega vozila, saj se škoda večinoma krije iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti vlečnega vozila.

Oškodovanec vloži odškodninski zahtevek pri Slovenskem zavarovalnem združenju oziroma katerikoli slovenski zavarovalnici, ki – glede na sklenjene korespondenčne pogodbe s tujimi zavarovalnicami – njegov odškodninski zahtevek ustrezno obravnava oziroma oškodovanca napoti na pristojno zavarovalnico.

Rok Rabič
foto: injurylawpalmbeach

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button