NasvetiNasveti in varnost

Ključni premisleki preden položite polog za vozilo

Nekaj kratkih napotkov preden oddate naročilo ali rezervacijo.

Pri nakupu novega ali rabljenega vozila je povsem običajno, da trgovci zahtevajo začetno plačilo kot jamstvo za nakup, ki običajno znaša določen delež celotne kupnine. To velja kot nekakšno zagotovilo, da ima kupec resen namen kupiti vozilo, hkrati pa prodajalcu omogoča povračilo stroškov, če prodaja iz katerega koli razloga nazadnje ne bo stekla. To na koncu pomeni, da ste kot kupec lahko ob določeno vsoto, četudi vam prodajalec večino pologa vrne, zato je smiselno pred končno odločitvijo opraviti zares temeljit pregled ponudbe.

Da bi vam odločitev pred vplačilom pologa vsaj malce olajšali, smo pripravili nabor kratkih a jedrnatih napotkov, in sicer:

  1. Najprej preverite ali si lahko lastništvo nad vozilom dejansko sploh privoščite. Že sam polog lahko znaša več tisočakov, potem so tu še zavarovanje in registracija ter nenazadnje tudi odplačevanje morebitnega kredita ali finančnega leasinga.
  2. Temeljito preverite pogoje in dokumentacijo o nakupu. Vsako pogodbo je pred sklepanjem potrebno dobro prebrati in se seznaniti z vsemi določili, predvsem drobnim tiskom, ki lahko navaja precej pomembne elemente pogodbe. V kolikor vam karkoli iz besedila pogodbe ni popolnoma jasno, zastavite vprašanja prodajalcu v psini obliki, da boste imeli zgodovino korespondence in odgovorov.
  3. Polog vplačajte le, ko se zares prepričani o nakupu vozila. To storite po podpisu pogodbe, pri tem pa zahtevajte tudi obvezno potrdila o plačilu.
  4. Možnosti vračila celotnega pologa so omejene in morajo biti pojasnjene v sami pogodbi.
  5. Spletni nakup vozila ima drugačno zakonsko podlago, pri kateri načeloma velja 14-dnevni rok za možnost vračila pologa brez pojasnjevanja razlogov za odstop od pogodbe. Vse te določbe so prav tako zavedene v pogodbi, ki jo sklenete preko spleta, zato tudi to temeljito preberite.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button