Nasveti in varnostV razmislek

Kakšni vozniki so slovenski starši?

Mladi vozniki veljajo za najbolj ogroženo skupino med slovenskimi vozniki, saj povzročijo kar 40 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji.

Kot navaja OECD so ravno prometne nesreče tudi najpogostejši vzrok prezgodnje smrti med mladimi, starimi med 15 in 24 let; pri tem pa je dejavnik tveganja za trčenje v njihovi starostni skupini kar od dva- do trikrat večji kot med vozniki z več izkušnjami.

Velja pa poudariti, da imajo ključno vlogo pri oblikovanju voznih veščin in navad otrok ravno njihovih starši, saj jih otroci za volanom pogosto posnemajo. Z namenimo izboljšanja varnosti v prometu je Goodyear EMEA lansko poletje med starši mladostnikov opravil raziskavo o njihovih navadah. Njeni izsledki med drugim razkrivajo, kakšen zgled za volanom svojim otrokom dajejo slovenski starši.

Najnovejša raziskava iz podjetja Goodyear je pokazala, da slovenski starši za volanom niso vedno prepričani v svoje vozne sposobnosti. Tako se jih kar četrtina ob vožnji v zahtevnih vremenskih razmerah (močan dež, nevihte, sneg, led ali megla) počuti popolnoma negotovih, medtem ko jih tretjina podobno nelagodnost občuti ob vožnji ponoči in skorajda dve petini ob vožnji v gostem prometu. Obenem jih kar slaba polovica priznava, da ne znajo preveriti tlaka v zračnicah, 41% pa jih ne bi znalo zamenjati pnevmatike. Pri tem pričakovano izstopajo slovenski očetje – če je med materami tistih, ki bi zračnico zamenjale brez težav zgolj 10%, je med očeti takšnih kar 36%.

Zelo zgovoren je tudi podatek, da je samo 60 % slovenskih starših prepričanih, da bi trenutno uspešno opravili vozniški izpit. Kot glavna razloga za to navajajo rutinsko vožnjo, za katero niso prepričani, da sledi vsem predpisom (46%) in nepoznavanje novih pravil (23%). Med vsemi starši, vključenimi v Goodyearovo raziskavo, pa so najbolj samozavestni Finci. V svoje vozniško znanje in sposobnosti jih namreč verjame kar 70%, medtem ko so najmanj gotovosti pokazali avstrijski starši (39%).

Kot je pokazala raziskava Goodyeara, slovenski starši za volanom ne dajejo najboljšega zgleda. Kar tretjina jih z otrokom v avtomobilu pogosto ali občasno prekorači dovoljeno hitrost, skoraj enak odstotek se jih v avtomobilu občasno ali pogosto glasno jezi nad drugimi prometnimi udeleženci, petina pa jih ne ustavi pred prehodom za pešce.

No, v nekaterih primerih pa so slovenski starši vredni tudi pohvale – tako jih kar 91% nikoli ne kadi v avtomobilu, v katerem je otrok, 86% se jih v avtomobilu z otrokom vedno pripne z varnostnim pasom, kar 80% nikoli ali zelo redko prevozi rumeno luč, neverjetnih 90% anketiranih staršev pa pri vožnji otrok nikoli oz. zelo redko uporablja mobilni telefon brez slušalk.

Boštjan Praprotnik
foto: Goodyear

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button