Nasveti in varnostV razmislek

Kako varni smo evropski vozniki?

Britanci so opravili zelo zanimivo raziskavo!

Anketa, v kateri je sodelovalo več kot 4.300 voznikov iz Španije, Italije, Francije, Nemčije in Velike Britanije, je razkrila, da zaskrbljujoče veliko voznikov redno ogroža sebe in druge udeležence v prometu, saj imajo med vožnjo polne roke mobilnih telefonov, jedače in pijače, kakšna dama pa je priznala tudi ličenje v naglici.

Poleg tega imajo evropski vozniki precej slabo mnenje o svojih vozniških zmožnostih, saj med vprašanimi kar 62 odstotkov meni, da ne bi opravili vozniškega izpita, če bi ga morali ponovno opraviti.

Nemški vozniki so najpogosteje uporabljali mobilni telefon med vožnjo, saj je skoraj polovica vprašanih povedala, da za volanom telefonira in pri tem drži napravo v roki. Na drugi strani lestvice so Britanci, med katerimi jih samo šest odstotkov med vožnjo uporablja mobilni telefon. Vožnje so po svojem prepričanju najbolj vešči italijanski vozniki,saj bi kar polovica že takoj prvič ponovno naredila vozniški izpit, kar je precej več od Nemcev, med katerimi je tako samozavestnih samo 30 odstotkov.

Pri vprašanju, ali so varnejši vozniki ali voznice, so samo Nemci dali prednost moškim. Med vprašanimi se je za voznike odločilo 22 odstotkov, podporo voznicam je izrazilo 21 odstotkov, ostali pa med spoloma niso delali razlik. Nasprotno je kar 50 odstotkov anketiranih Francozov povedalo, da ženske vozijo bolj varno.

Boštjan Horvat
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button