NasvetiNasveti in varnost

Kako kupiti e-vinjeto?

Prikaz postopka nakupa e-vinjete za slovenske avtoceste.

DARS je z letom 2022 uvedel elektronske vinjete ali pogovorno e-vinjete, s katerimi se bomo odrešili napornega strganja nalepk z vetrobranskega stekla, nadzora z daljnogledi in obenem prihranili čas.

Digitalna doba je tako doletela tudi upravljavca slovenskih avtocest, zato bodo marsikatere poti prikrajšane. In čeprav se naša življenja iz dneva v dan poenostavljajo, je občasno dobro imeti kakšno oporo z dodatno razlago tematike, kot je denimo nakup e-vinjete.

Za vas smo pripravili povzetek nakupa e-vinjete, podprt s fotografijami korakov ter vmesnih komentarjev. Torej, za začetek odsrfajte na spletno mesto evinjeta.dars.si, ki vas dostavi v spletno trgovino, kjer lahko izbirate nakup e-vinjete med tremi cestninskimi razredi: 1 – enosledna motorna vozila, 2A – dvosledna in bivalna vozila < 1,3 m in 2B – dvosledna in bivalna vozila > 1,3 m, a ne težja od 3,5 t.

Ob izbiri cestninskega razreda se vam razprejo možnosti obdobja zakupa trajanja e-vinjete. Tedenska, mesečna ali leta e-vinjeta v primeru razredov 2A in 2B, oziroma tedenska, polletna in leta e-vinjeta za cestninski razred 1.

Ko izberete oba parametra e-vinjete (razred in obdobje), vas sistem preusmeri na naslednji korak, kjer ustvarite svoj e-vinjetni račun. V okence vpišete vaš elektronski naslov, na katerega vam po kliku na gumb ”Potrdi”, pošljejo varno povezavo za nadaljevanje nakupa.

S klikom na povezavo v prejetem emailu, se nakup nadaljuje z vnosom podatkov o vozilu. Vsaj dvakrat, če ne trikrat, preverite zapis vaše registrske tablice, saj je le-ta ključna za pravilno delovanje sistema. V nasprotnem primeru se zna zgoditi, da boste prej ali slej prejeli kakšno pošto s položnico. Torej, pomembno je, kot piše v navodilih, da registrsko vnesete brez presledkov ter posebnih znakov!

Dva vrtljaja s koleščkom miške nižje se nahaja okvirček za določitev datuma veljavnosti e-vinjete. Po nastavljenem želenem časovnem obdobju, kliknete na gumbek ” Dodaj v košarico”.

Sistem vas ponese za zadnji korak – plačilo. To je mogoče realizirati z bančnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa ter storitvijo Paypal.

Po uspešno izvedenem plačilu e-vinjete, boste v vaš (prej registrirani) elektronski nabiralnik prejeli email s priponko računa ter potrdila o nakupu e-vinjete.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button