NasvetiNasveti in varnostVarnost

Kaj je priporočljivo in česa ne smete početi v hladnem vremenu

Vremenska napoved je za ta teden napovedala nizke temperature. In uresničila se je!

Ta teden je v številnih delih države končno prispelo zimsko vreme, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov o tem, na kaj bodite pozorni v takšnih razmerah. Že stara modrost pravi, da je v primeru slabih razmer najbolje preložiti potovanje in pred potovanjem vsaj preveriti, ali so na radiu ali na spletu objavljene vremenske napovedi.

Nikoli ne vozite avtomobila, če iz njega ne vidite dobro, to ne samo, da močno poveča tveganje za trčenje, ampak vas lahko doleti tudi kazen.

V hladnem vremenu si vzemite nekaj dodatnega časa za čiščenje vetrobranskega stekla, odstranjevanje umazanije in zagotovitev, da so vaše luči čiste in pravilno delujejo. Nekaj dodatnih minut, ki jih porabite za ustrezno pripravo, vam bo pomagalo izogniti se nevarnosti in ohraniti evre v žepu.”

Vodnik za odstranjevanje ledu iz avtomobila

Uporabite prevleko. Če morate avtomobil čez noč pustiti zunaj, na vetrobransko steklo namestite prevleko, ki bo preprečila nastanek ledu.

Pometite sneg. Če je na avtomobilu poleg ledu tudi sneg, ga pometite s krtačo.

Imejte ustrezno strgalo, namenjeno posebej za odstranjevanje ledu. Naključni predmeti z ostrimi robovi, ki jih v naglici potegnete iz predala za rokavice ali žepov na vratih, niso priporočljivi, saj lahko poškodujejo steklo.

Brez vroče vode, hvala! Če vetrobransko steklo polijete z vročo vodo, tvegate, da bo počilo, ker se steklo ob segrevanju hitro razširi.

Naložite v pločevinko sredstva za odmrzovanje. V izjemnem mrazu, ko so plasti ledu na vetrobranskem steklu še posebej debele, vam bo prihranil veliko časa.

Ne kršite zakona!

Preverite, ali vidite na vse strani.
Dobro morate videti skozi vsako okno, zato pred odhodom na pot odstranite ves led in sneg. Prepričajte se, da so ogledala čista in da na vseh oknih ni kondenza. Če tega ne storite, vas lahko doleti kazen.

Odstranite sneg s strehe in pokrova motorja.
Če sneg med vožnjo zdrsne na vetrobransko steklo ali se s strehe avtomobila dvigne na pot drugega vozila, vas lahko preganjajo zaradi nepremišljene vožnje ali celo zaradi uporabe vozila v nevarnem stanju.

Ne puščajte po nepotrebnem vklopljenega motorja, ko stojite.
Marsikje je to prekršek, hkrati pa tudi poraba goriva in škoduje okolju. Poskrbite, da bo vaša registrska tablica vidna: odstranite sneg, led in umazanijo z registrske tablice. Prav tako poskrbite, da vaše luči ali smernike ne prekriva umazanija, led ali sneg.

Pravilno prižgite luči.
Pozimi se ne zanašajte na samodejne nastavitve luči ali dnevne luči. Ponoči in vedno, ko je vidljivost močno zmanjšana, morate uporabljati kratke luči. Meglenke lahko uporabljate le, kadar je vidljivost močno zmanjšana, in jih ne pozabite izklopiti, ko se vidljivost izboljša.

Boštjan Praprotnik
foto: NP

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button