NasvetiNasveti in varnost

Kaj je dobro vedeti o e-vinjeti?

S 1. decembrom 2021, so v Sloveniji prvič na voljo elektronske vinjete.

Odslej bomo lahko kupili letne vinjete (in polletne za motorna kolesa) samo še v digitalni različici in ne več v obliki nalepke. Nakup elektronske vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih, cene vseh vrst vinjet pa ostajajo nespremenjene.

Sredi novembra je že začela delovati nova spletna stran (evinjeta.dars.si) z vsemi potrebnimi informacijami, elektronsko vinjeto pa boste lahko v spletni trgovini kupili od danes, 1. decembra 2021, naprej. Sicer pa brez skrbi, obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke ostane veljavna do vključno 31. januarja 2022.

Tedenske in mesečne vinjete se bo do 31. januarja 2022 še naprej uporabljalo v obliki nalepke. S 1. februarjem 2022 pa se bodo nalepke poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.

Z e-vinjeto še vedno neomejena uporaba avtocestnega omrežja

V obdobju veljavnosti elektronske vinjete boste lahko vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone avtoceste in hitre ceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se ne bo plačevala po prevoženih kilometrih.

Veljavnost e-vinjete na slovenskih avtocestah.

Enako kot doslej bodo tako tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju. Za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

Novost pa je, da letna elektronska vinjeta ni več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga boste določili ob nakupu. Primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. aprila 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Naj kaj morate biti pozorni pri nakupu

Elektronska vinjeta je zgolj nadomestila vinjeto v obliki nalepke in je vezana na registrsko številko vozila. Za nakup boste zato potrebovali registrsko številko vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja (plačilno kartico).

Sicer pa boste tako pri spletnem nakupu kot pri nakupu na fizičnem prodajnem mestu (bencinskem servisu in pri različnih trgovcih) sami odgovorni za pravilnost vnosa registrske številke v sistem e-vinjete. Zato je priporočljivo, da si registrsko številko pravilno zapišete ali pa vzamete s seboj prometno dovoljenje. Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila, namreč cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globo.

Elektronsko vinjeto je možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe DARS. V tem primeru bo treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park.

Novost elektronske vinjete je tudi ta, da boste ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če boste vozilo prodali, boste do vračila sorazmernega del vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Kako bo potekal nadzor

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled. Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev Zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 EUR.

Elektronska vinjeta je enostaven elektronski produkt, ki pa od uporabnikov zahteva pozornost, natančnost pri vnašanju podatkov in pravočasnost.

Rocco
foto: DARS

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button