NasvetiNasveti in varnostVarnost

Je sistem za merjenje tlaka v pnevmatikah zanesljiv?

Po mnenju diagnostikov pri OBDeleven ne prav preveč …

OBDeleven je en izmed najbolj priljubljenih avtomobilskih testerjev v Evropi, saj podpira najbolj priljubljene znamke vozil. Tokrat pa so Latvijci, od koder OBDeleven izvira, razkrili nekaj statistike glede sistema za merjenje tlaka v pnevmatikah oziroma TPMS (ang. Tyre Pressure Monitoring System). V zgolj treh mesecih uporabe je napako na tem sistemu odkrilo kar 50.000 uporabnikov …

TPMS je danes del obvezne serijske opreme, zato ga je moč najti v vseh sodobnih vozilih. Sestavljen je iz majhnih električnih senzorjev, nameščenih na vsako kolo vozila, ki spremljajo tlak v pnevmatikah in pošiljajo podatkovne meritve v računalnik vozila. Če senzor zazna prenizek tlak v pnevmatiki, bo sistem prikazal rumeno opozorilno lučko na armaturni plošči vozila, da na anomalijo opozori voznika.

Očitno pa sistem vendarle ni tako zanesljiv kot ste morda mislili, saj smo že uvodoma zapisali, da so uporabniki domačega diagnostičnega sistema OBDeleven v prvih treh mesecih odkrili kar 50 tisoč težavic s TPMS sistemom. Zato vendarle upoštevajte staro pravilo o rednem prevajanju in dopolnjevanju tlaka, ki naj bi se v zimskih mesecih vršilo prav vsak teden.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button