Nasveti in varnostV razmislek

Hitrost je relativna

Prvi prizor: primorska avtocesta

Po avtocesti proti morju se eden za drugim peljemo trije. Pred menoj Porsche Cayenne, v sredini sam z Audijem A4 in za menoj BMW serije 5. Avtocesta je, kljub poletnemu času, relativno prazna, tako da se potovalna hitrost giblje med 160 in 180 km/h, na ravnih delih, če ni kolone vozil na desnem pasu, števec občasno oplazi oznako 200 km/h. Vsi avtomobili zmorejo, vozniki znajo. To vidim, ker vsi trije ohranjamo primerno varnostno razdaljo, zmanjšamo hitrost, ko se približujemo koloni počasnejših na desni in tudi v splošnem vozimo sproščeno in neagresivno. Skratka »situirano«, bi rekel moj prijatelj.

Zatrdim lahko, da tistega dne naključno zbrana trojica na primorski avtocesti s svojo vožnjo ni ogrožala nikogar. Kljub temu pa osebe, odgovorne za (ne)varnost v slovenskem cestnem prometu, zvesto in zavzeto preganjajo ravno nekoliko prehitro vožnjo na avtocesti. V ta namen so vložili ogromne zneske v stacionarne radarje, ki tako ali tako povzročajo samo dodatno nevarnost, saj vsi vemo, kje so in tam pač zaviramo (večina ne zgolj na 130 km/h, ampak si »vzame« še rezerve in za vsak slučaj zmanjša na 100 km/h) ter v Provide, ki se večinoma tudi uporabljajo za preganjanje (pre)hitrih na avtocesti.

Smešno se zdi, da so danes omejitve hitrosti na avtocestah enake tistim izpred 20 ali več let, pri čemer pa so se zmogljivosti avtomobilov, njihova varnost in tudi kakovost cest izboljšale. Če je pred 20 leti fičku 120 km/h res povzročalo težave, večina današnjih avtomobilov zmore 180 km/h in več brez kakršnegakoli ogrožanja varnosti voznika in ostalih udeležencev. Pogoj seveda je, da je voznik takšne hitrosti sposoben in vajen.

Drugi prizor: cesta na Rakitno

Rakitna, čudovita planota v okolici Ljubljane, znana po svoji zdravilni klimi, ki blagodejno deluje na osebe z dihalnimi motnjami. Sam se dostikrat vozim po cesti na Rakitno. Prijetni ovinki sicer nudijo veselje do vožnje, so pa na žalost napačno nagnjeni, kar je izkusil že marsikateri nevešč voznik, ki je zaradi njih kosil po drevesih v gozdu ob cesti.

Nekega lepega četrtkovega popoldneva se torej odpravim na Rakitno, ko se mi s Hondo Civic (model 1992) nasproti pripelje vaški veseljak. Hitrost, s katero ga je prineslo okoli ovinka, je bila tako velika, da je staro Hondo nosilo še po ravnini, ko je bilo srečanje že davno mimo. Avto, vprašanje, če tehnično izpraven in sploh registriran, je videl že svoje boljše čase, tako da se imava z veseljakom zahvaliti zvezdam, da je svojo koreto nekako ujel in ni čelno priletel vame. Je pa res, da veseljak, glede na promile krvi v alkoholu (prav ste prebrali) srečanja verjetno sploh ni zaznal.

Čeprav na lokalnih cestah v Sloveniji ugasne največ življenj, policajev na rakitniški cesti še nisem videl, vsaj v značilni preži z merilno pištolo ne.

Zaključek

Očitno je najenostavneje preganjati prehitre voznike na avtocestah. Za to država letno zmeče ogromno denarja. Efekta od te plemenite predanosti ni, saj se slovenstvo veselo pobija naprej na magistralkah in lokalnih cestah.

Preganjati voznike na avtocesti je tudi najenostavneje. Vsi trije opisani iz prvega prizora bi na dom dobili fotografije, če ne bi plačali, bi se nam država obesila na plače in vzela tisto, za kar misli, da ji pripada. Vozniku Honde iz drugega prizora nima država kaj vzeti, razen morda ničvrednega vozila. Je torej sploh smiselno, da se policaje obremenjuje z njimi, ko pa se proračun lepo napolne, če se junake v modrem postavi za kakšno absurdno postavljeno tablo za naselje ali pa posadi v Provido in pošlje loviti ljudi, ki po avtocesti drvijo z nerazumnimi 150 km/h.

Moj predlog za izboljšanje varnosti v cestnem prometu bi bil, da ukinemo omejitve na avtocestah. Kdor zna in zmore, že danes vozi hitreje, večini pa tudi 130 km/h predstavlja težave in raje vozi še kakšen kilometer manj. Varnost v cestnem prometu ne bi bila nič slabša kot je sedaj, bi pa ljudje imeli možnost pretegniti konjiče svojega vozila in bi bili manj agresivni na nevarnejših odsekih cest. Na drugi strani bi bilo potrebno drastično povečati prisotnost policije na lokalnih cestah. Naj neumorno preganjajo pijane voznike in lokalne heroje, ki s tehnično neizpravnimi vozili kosijo med nič hudega slutečimi prebivalci deželice na sončni strani Alp.

Goat Rider
Foto:
 caranduser.com

Mnenje posameznika ne izraža nujno stališča uredništva.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button