Nasveti in varnostVarnost

Heroji furajo v pižamah – 4. sezona

Spodbuden podatek, da se je med leti 2015 in 2019 pri mladih voznikih med 18. in 24. letom za 60 % zmanjšal delež smrti, ki so posledica prometnih nesreč povzročenih pod vplivom alkohola, je pokazatelj, da da so mladi na pravi poti.

Pozitivni napredek mladih je spodbudil Zavod VOZIM k snovanju 4. sezone iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, kjer so glavno besedo dobili vplivni mladi. Gaja Prestor, Tim Gajser, Janja Garenbret, Štefan Hadalin in Blaž Janc so predstavniki mladih, ki v letošnji kampanji svojim sovrstnikom sporočajo: »Mladi si zaslužimo pohvalo, saj skupaj na cestah dosegamo hvale vredne in varne rezultate! Gremo še naprej.«

A čeprav so mladi naredili tako velik napredek, je vožnja pod vplivom alkohola na slovenskih cestah še vedno glavni krivec za kar za 1/3 vseh smrtnih žrtev. V letu 2019 je zaradi alkohola na cesti 33 oseb izgubilo življenje, letos pa kljub vsem omejitvam ne bo veliko bolje.

»A, kot rečeno, so se mladi v zadnjih letih na področju odgovorne vožnje močno izboljšali, kar pa žal pomeni, da najbolj problematično ciljno skupino, kar zadeva vožnjo pod vplivom alkohola, sedaj predstavljajo posamezniki v starosti med 25. in 54. letom (starejši mladi in ljudje srednjih let),« pravi Vesna Marinko iz Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje. Sicer tudi v teh starostnih obdobjih številke skozi leta variirajo, a žal ni mogoče zaznati tako pozitivnega trenda padanja teh nesreč kot pri mladih.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button