NasvetiNasveti in varnostVarnost

Goodyearovim blagovnim znamkam na testu AMZS štiri stopničke

Pnevmatiki Goodyear UltraGrip 9+ in Dunlop Winter Response 2 sta skupni zmagovalki testa 15-palčnih pnevmatik, Dunlop Winter Sport 5 in Goodyearova UltraGrip Performance+ pa sta se izkazali na testu 17-palčnih visokozmogljivih pnevmatik.

Za glavni del letošnjega testa so pri AMZS izbrali razširjeno dimenzijo 195/65R15, ki je nameščena na številne najbolje prodajane družinske avtomobile (npr. Volkswagen Golf), pnevmatike pa so med sabo primerjali na podlagi 17 zahtevnih kriterijev. V tej kategoriji sta prvo mesto med pnevmatikami 16 različnih blagovnih znamk osvojili Goodyear UltraGrip 9+ in Dunlop Winter Response 2.

Izvajalci testa so Goodyearovo UltraGrip 9+ ocenili kot pnevmatiko z zelo uravnoteženimi lastnostmi, saj se je dobro obnesla tako na suhih in mokrih cestah kot tudi na snegu, na testu vožnje na ledeni podlagi pa je zasedla prvo mesto. Prav tako je impresivne rezultate dosegla z vidika obrabe in porabe goriva. K visoki zmogljivosti UltraGrip 9+ sicer prispevata Goodyearovi inovativni tehnologiji Mileage Plus in Winter Grip, s katerima je pnevmatika opremljena. Mileage Plus tehnologija namreč pnevmatiko varuje na grobem cestišču in ji omogoča boljši kilometrski potencial, tehnologija Winter Grip pa ji zagotavlja izjemen oprijem na snegu in ledu.

Pri pnevmatiki Winter Response 2, s katero je Dunlop ponovil zmago iz leta 2018, pa je bila v prvi vrsti izpostavljena njena zmogljivost na suhih, mokrih, zasneženih in tudi poledenelih površinah. K slednjemu pripomore postavitev lamel na ramenskem delu pnevmatike pod značilnim kotom, zaradi česar Dunlop Winter Response 2 obvladuje centrifugalne sile in zagotavlja boljši oprijem pri zavijanju na snegu in ledu.

Najboljši rezultati na testu visokozmogljivih zimskih pnevmatik

Dunlop in Goodyear sta se odlično odrezala tudi v kategoriji visokozmogljivih pnevmatik. AMZS je namreč v test vključil še pnevmatike 225/50R17, ki so nameščene na številne večje avtomobile (npr. Volvo V60, Škoda Octavia, BMW serije 3 in Mercedes razreda C). V tej kategoriji si je Dunlop Winter Sport 5 prislužila deljeno najboljšo uvrstitev, Goodyearova UltraGrip Performance+ pa je bila ena od zgolj treh pnevmatik, ki so ji izvajalci testa dodelili najvišjo oceno ‘zelo priporočljivo’. Na testiranju na snegu je pnevmatika Dunlop Winter Sport 5 osvojila prvo mesto, Goodyearovo UltraGrip Performance+ pa so označili kot pnevmatiko, ki ima zelo uravnotežene vozne lastnosti v vseh razmerah.

Rudi Leskovec
foto: Goodyear

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button