Nasveti in varnostVarnost

Ford predstavil vetrobransko steklo z vremensko postajo

Marsikdo med nami se po izobilju prazničnih dni odloči, da bo z rekreacijo pokuril kalorije in se odpelje do izhodišča za tek ali kolesarjenje oziroma do izbranega fitnesa. Ko se vrnemo v avto, hitro naletimo na težavo: pregretost zaradi napora včasih povzroči, da se vetrobransko steklo rosi, naša pot proti domu pa je zato za vsaj nekaj minut daljša.

Fordovo vetrobransko steklo z vremensko postajo prepreči ta neprijetni zaplet. Zaznava vlago v zraku in spremembe temperature stekla ter lahko samodejno vklopi klimatsko napravo in izbere ustrezno nastavitev zračnega toka, da se vetrobransko steklo ne zarosi.

Zaradi s pandemijo covida-19 povezanih omejitev obiska dvoran za fitnes se uporabniki po vadbi pogosto ne morejo oprhati. Na spletni strani revije Runner’s World objavljena anketa Sport England kaže, da se je lani od marca do junija število tekačev v Veliki Britaniji povečalo za 731.000, število kolesarjev pa za kar 1,2 milijona, prav tako se je število tekačev v Nemčiji povečalo za 42 odstotkov, saj so ljudje skušali ostati aktivni tudi med karanteno.

Vremenska postaja je nameščena na vetrobranskem steklu blizu vzvratnega ogledala. Sistem s površino 5 x 3 cm vključuje več senzorjev. Najnovejša različica, ki je že na voljo z modeloma športnih terencev Ford Kuga in Explorer, z redkejšim vklapljanjem kompresorja klimatske naprave celo pomaga zmanjšati porabo goriva in izpuste CO2. Več v priloženem posnetku.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button