Nasveti in varnostVarnost

EURO NCAP preverja avtocestno asistenco

Današnji avtomobili so glede na deset in več let stare predhodnike pravcati računalniki na štirih kolesih in veliko denarcev se vlaga v razvoj elektronskih asistenčnih sistemov, ki budno bdijo nad cestnim dogajanjem.

Morda še najbolj napredni so tisti, ki se uporabljajo na avtocesti, saj so tam oznake navadno najboljše in je celotna tehnologija najbolj natančna. Da bi to lahko ovrednotili, so se pri neprofitni varnostni organizaciji Euro NCAP odločili avtocestno asistenco preveriti na terenu in jo seveda oceniti.

Pri tem so preverjali dva ključna sistema – sistem za ohranjanje voznega pasu (Lane Assist) in radarski tempomat (Adaptive Cruise Control). Ocene so razdelili v štiri kategorije – zelo dobro, dobro, zmerno in osnovno. Pod črto so vsi še vedno »asistenti« in ne nadomestilo za voznikov nadzor.

Na testu so se mudili naslednji štirikolesniki: Audi Q8, BMW serija 3, Ford Kuga, Mercedes-Benz GLE, Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Clio, Tesla Model 3, Volkswagen Passat in Volvo V60. Kako so se odrezali?

Najbolje se je z oceno zelo dobro odrezala nemška »premium trojica«, torej Audi Q8, Mercedes-Benz GLE in bavarska serija 3. Vsi trije avtomobili so bdeli tudi nad odzivnostjo voznika in ga opozarjali na prenizko osredotočenost na promet, hkrati pa so nudili dovolj zaščite pred morebitnim trkom. Po drugi strani sta se zelo dobro prodajana Renault Clio in Peugeot 2008 odrezala skromno.

Nudila sta le osnovno tehnologijo brez današnjemu času primernih tehnoloških rešitev. Morda še večje razočaranje predstavlja Teslin Model 3 in njegov sistem Autopilot, ki si je nižjo oceno prislužil na račun upravljanja vozila. Voznik dobi občutek, da ga vozilo ne želi vključiti v vožnjo, temveč da obstajata le dve možnosti – popolni ali nični nadzor nad vozilom.

Oceno zmerno so si prislužili še Nissan Juke, VW Passat in Volvo V60, medtem ko je Fordova Kuga zasedla drugo mesto z oceno dobro. Modri oval je prikazal dobro uravnotežen sistem z naprednimi varnostnimi funkcijami v vozilu srednjega cenovnega ranga

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button