Nasveti in varnostV razmislekVarnost

Drajv z nekoliko drugačnimi podatki

Zavarovalnica Triglav predstavila prvo spletno orodje, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje voznikov na slovenskih cestah

Anonimizirani podatki več kot 100.000 uporabnikov mobilne aplikacije Drajv, ki spremlja in ocenjuje način vožnje ter nagrajuje varne voznike, so na novo zaživeli na Drajv zemljevidu, prvem tovrstnem javno dostopnem spletnem orodju v Sloveniji. Ta ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov. Na enem mestu so namreč zbrani podatki o najbolj nevarnih odsekih oziroma najpogostejših izzivih v prometu, s katerimi se soočamo na slovenskih cestah. Drajv zemljevid in vozne navade so pod drobnogled postavili tudi na današnjem posvetu Z Drajv podatki do varnejših poti, ki je potekal v Triglav Labu.

Čeprav so uporabniki priljubljene aplikacije dokazano bolj varni vozniki, pa anonimizirani podatki več kot 1,5 milijarde prevoženih kilometrov kažejo na številne priložnosti za izboljšave. Predvsem, ko gre za uporabo telefona med vožnjo in spoštovanje omejitev hitrosti.

»Približno 15 odstotkov strank v našem portfelju pri svoji vožnji uporablja aplikacijo Drajv in ima od 15 do 20 odstotkov manj škodnih dogodkov v primerjavi s tistimi, ki aplikacije ne uporabljajo. Kljub temu, da gre za varnejše voznike, pa sta prekoračitev hitrosti in premik oziroma uporaba telefona med vožnjo dve najpogostejši napaki, ki ju zaznavamo. Za problematične so se izkazale tudi cone 30, saj smo analizirali ceste pri šolah in vrtcih ter ugotovili, da na teh območjih še vedno prihaja do številnih prekoračitev hitrosti. Vsi ti podatki so sedaj zbrani in javno dostopni na Drajv zemljevidu, ki je lahko tudi neke vrste smerokaz oziroma uporabno orodje lokalnim skupnostim pri načrtovanju prometnih strategij,« je ob predstavitvi novosti povedal vodja razvoja aplikacije Drajv v Zavarovalnici Triglav Boštjan Kop.

Kako najvarneje do cilja?
Podatki, ki jih ponuja novo spletno orodje, bodo lahko v veliko pomoč tudi voznikom. Ti bodo lahko na hiter in enostaven način preverili, kje so najbolj kritične točke v prometu in kako najbolj varno do cilja. Dodaten zagon pa bi Drajv zemljevidu po mnenju strokovnjakov v prihodnje lahko dal tudi hiter razvoj umetne inteligence.

»Običajno si s telefonom pomagamo pri iskanju najhitrejše poti ali pa pri ugotavljanju zastojev. Sistem Drajv pa z zbranimi podatki in sočasno uporabo umetne inteligence omogoča še vrsto možnosti. Morda je najpomembnejša možnost iskanja najvarnejše poti, kar bi si zagotovo želeli mnogi starši in vozniki, ki se jim ne mudi tako zelo. Dodatne inovativne možnosti pa so tudi avtomatska priporočila za reguliranje prometa, najprimernejše lokacije za postavitev polnilnic, iskanje najbolj slikovitih poti in opozarjanje na posebnosti v prometu, ki jih drugi sistemi ne zaznajo,« je povedal Marko Grobelnik, raziskovalec na področju umetne inteligence z Instituta Jožef Stefan.

Uporabniki Drajva kot del (varnejše) skupnosti
Slovenci smo sicer, ko gre za telematiko, v svetovnem vrhu, saj se le tri države na svetu ponašajo z večjim odstotkom njenih uporabnikov. V zadnjih devetih letih delovanja si je tako Drajv na svoj mobilni telefon naložilo več kot 160.000 uporabnikov, pri čemer je rednih mesečnih uporabnikov aplikacije že več kot 65.000. Drajv se je tako skozi leta razvil tudi v neke vrste skupnost, ki povezuje ljudi in hkrati izboljšuje varnost v prometu.

»Ko sem se seznanil s sistemom Drajv, sem najprej razmišljal o njem kot voznik: kaj mi lahko ponudi povratna informacija o moji vožnji kot vozniku, ki po množici prevoženih kilometrov nekatere odseke svojih poti prevozim napol rutinsko. Na kakšne načine lahko z drobnimi popravki, ki so rezultat teh povratnih informacij, prispeva k zvišanju prometne varnosti za vse, ki smo dnevno na cestah. Na drugi strani se mi je nemudoma zazdel odlično orodje za prepoznavanje varnih poti in kritičnih točk ter načrtovanje prometne varnosti v okolici vrtcev in šol. Tam, kjer so ob cestah in včasih na tudi na njih najbolj ranljivi udeleženci prometa, otroci,« je povedal psiholog, dr. Kristijan Musek Lešnik.

Rudi Leskovec
foto: Zavarovalnica Triglav

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button