NasvetiNasveti in varnost

DRAJV: Popust ni edino, kar šteje!

S sošolci iz srednje šole smo se po dolgem času ponovno ujeli na krajšem večernem druženju, da navržemo kakšno modro besedo. Ali dve. Med izmenjavanjem besed sem zaznal, da se je miselnost nekdanjih ”cestnih bojevnikov” spremenila.  Varnost in previdnost sta postali osrednji besedi večera.

Nihče ne bi upal staviti, da bi se odrasli ”dedci” v restavraciji pogovarjali o prometni varnosti – vožnja, aktivni in pasivni sistemi avtomobilov, upoštevanje predpisov in še bi lahko našteval. Verjamem, da je kdo od vas takrat sedel za katero izmed sosednjih miz. Se opravičujem, tudi sam sem mislil, da bo tema tekla o popotovanjih, športu, karierah ter vozniških rekordih.

A večer se je razpletel v zanimive sfere, nakar prijatelj odpre debato o prekoračitvah hitrosti. Primož je brez sramu navrgel, da že vsaj tri leta ni prejel nobene kazni za prehitro vožnjo. Ostali se spogledamo, in čeprav kazni za hitrosti tudi sam še pravzaprav nisem dobil, me daje firbec, zakaj je temu tako. V ponosnem tonu Primož nadaljuje, da odkar uporablja aplikacijo DRAJV, se raje osredotoči na celoletni prihranek pri zavarovanju, h kateremu še v mislih doda kakšno kazen za preveliko hitrost. ”Vse skupaj je že za soliden enotedenski odmor na obali,” preračunljivo navrže navzočim ”kost za glodanje”.

Po glasnem skupinskem smehu, se z uporabo DRAJVa najprej opogumi Miha, ki se dnevno vozi v prestolnico. Dodal je, da on sila hitro prevozi izzive aplikacije. ”Osnovni oziroma vstopni izziv je posneti 300 km vožnje, s čimer dobiš začetni popust v višini 5 odstotkov’, nas razsvetli Miha. Andrej in Žiga mu prikimata, saj tudi ona dva uporabljata to napredno reč. Žiga prevzame besedo, in doda, da je njemu nazadnje že 5 odstotkov pomenilo dovolj, ker je ravno menjal avto. Letošnje leto pa želi doseči popoln izkupiček popusta aplikacije v višini 25 odstotkov, katerega bo nato uveljavil poleg vseh ostalih popustov, ki jih dobi kot zavarovalec (bonus, Triglav komplet popust, …).

Z nasprotne strani se Miha pohvali:”Mesečni izziv aplikacije DRAJV opravim v dobrih 14 dneh in imam precej hitro v ”virtualnem žepu” 2 odstotka popusta. Saj veste, da lahko na mesec privozite največ 2 odstotka ali 400 kilometrov, oziroma 2×1 odstotek po 200 kilometrov?” Vemo, zakličemo vsi v en glas, medtem ko Andrej pripomni: ”Veš Miha, ampak tvoji odstotki so lahek plen. Avtocesta je precej hvaležen teren za nabiranje kilometrov, dočim sam sem na regionalnih cestah večkrat na meji z oceno vožnje, saj je v posamezni potrebno zbrati vsaj 90 od 100 točk. Vplivov na oceno pa je lahko kar nekaj. Poleg občasnih prekoračitev hitrosti za kilometer ali dva, so tu še luknje na cestišču, kot neprevidni nasproti vozeči šoferji v jutranjih urah, ki mi povzročijo premetavanje telefona.”

”Ampak, v takem primeru ti bi še kako koristila uporaba nosilca ter kamere za snemanje. Saj veš, da slednje po novem omogoča aplikacija DRAJV,” pripomni Žiga. Spogledamo se in namignemo Žigi, da pove kaj več, o tej sveži zadevi v sklopu aplikacije. Nadaljuje, da z Dashcamom ali avtokamero lahko uporabnik snema video svoje vožnje, pri čemer se mu hkrati prikazujejo njegova hitrost, omejitve hitrosti v realnem času in prevožena razdalja. A to še ni vse. V nastavitvah si je mogoče poljubno nastaviti kakovost videa, trajanje posnetka, snemanje zvoka in možnost nastavitve samodejnega shranjevanja videa ob prometni nesreči. ”No, in ravno tole zadnje je kot nalašč za tvoje vsakodnevne vožnje po vaških stezicah,” Miha sugerira Andreju.

Ob naslednji rundi se oglasi Primož, ki potarna, da velikokrat pozabi vklopiti DRAJV pred pričetkom vožnje, ali se spomni na aktivacijo šele kasneje pri višji hitrosti vožnje, ko je vklop onemogočen. ”Tako skrbijo za varnost v prometu. Za začetek in konec snemanja mora biti hitrost vozila manjša od 30 km/h,” svetuje Žiga in ponovno servira z noviteto: ”Ali veš, da imaš zdaj možnost samodejnega snemanja voženj? Z vklopom funkcije si potem brez skrbi, da bi pozabil aktivirati DRAJV, saj se vsaka tvoja vožnja samodejno posname. Posamezno vožnjo lahko nato potrdiš ali zavrneš v 24 urah. Če pa vožnje v tem času ne zavrneš, se ta šteje kot potrjena in se upošteva pri skupni oceni voženj.”

Miha in Andrej se spogledata ter dodata podvprašanje, če je potemtakem s telefonom potrebno kako drugače ravnati, oziroma ga imata lahko v žepu? Žiga kot iz topa: ”Ne v žepu. Enako kot doslej. Torej, za pravilno delovanje je pomembno, da se telefon namesti v nosilec za telefon ali drugo mesto v avtomobilu, kjer se naprava ne bo premikala. Edina opazka je ta, da funkcija avtomatičnega snemanja voženj lahko pomanjkljivo deluje na nekaterih starejših mobilnih napravah, saj je za optimalno delovanje v prvi vrsti najbolj pomembno, da mobilna naprava zelo dobro sprejema GPS signal.

Primož nemudoma seže po telefonu in v aplikaciji nastavi avtomatsko snemanje voženj. Enako sta storila še Miha in Andrej. Slednji je še aktiviral možnost avtokamere, da bo ves čas na preži zavoljo neljubih dogodkov. Previdnost ni odveč. In ko so fantje šarili po svojih pametnih napravicah, sem jih izzval. ”No, da vas slišim cestni mušketirji, koliko kilometrov pa ste prevozili na varen način in koliko kilometrov letno prevozite z vozilom?”

Prvi na plan s podatkom o prevoženi razdalji pride Primož, ki oznani, da na leto opravi dobrih 25.000 kilometrov, z DRAJV-om pa prevozi nekaj manj kot 5.000 kilometrov. ”Ni slabo;” komentiram in dodam, da za doseg vseh 25 odstotkov popusta za avtomobilska zavarovanja tako ali tako moraš prevoziti vsaj 4.300 kilometrov. Andrej se pohvali s številko 6.000, medtem ko se Miha in Žiga na DRAJV vozita še nekoliko več. Andrej, podobno kot Primož, letno prevozi 25.000 kilometrov, ampak Miha in Žiga gladko prebijeta mejo 35.000 letno prevoženih cestnih kilometrov. ”Kako pa voziš v deležu preostalih štirih petin letnih kilometrov?” zbadljivo komentiram rekordne razdalje Žige in Miha. Oba se nasmehneta in izustita, da varno, saj v zadnjem obdobju nista prejela nobene kazni za prekoračitev hitrosti.

Hitro je minil čas ob debati o DRAJVu, celo tako, da smo kar malce pozabili na Uroša, ki je v tišini srebal svojo pijačo. Ogovorimo ga in povprašamo za mnenje o tej na moč uporabni aplikaciji, katera ti prinese transparenten popust, brez barantanja. Uroš se prebudi kot Lucky v igri Čakajoč Godota in strese povzetek večera: ”Med vašim pametovanjem sem ugotovil, da bi na leto kar nekaj prihranil, če bi vozil z DRAJV-om. Opravim več kot 30.000 kilometrov, kilovati mojega jeklenega konjička pa so vse prej kot skromni. In pravite, da je vse to brezplačno?”

”Jaaaaa”, zakličemo v en glas in planemo v smeh. Večer se je zaključil v sproščenem vzdušju, zapolnjenem s prepletajočimi se zgodbami s cest, prometni varnosti, naprednih tehnologijah vozil in tezi, ali je varnost sploh lahko 100-odstotna …

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button