Nasveti in varnostVarnost

Do 3. junija bo potekala preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev

Kolesarjenje je zdrava, okolju prijazna in prijetna aktivnost, a si moramo prizadevati, da bi bila tudi varna.

Od 15. maja do 3. junija 2022 bodo po vsej državi potekale aktivnosti za večjo varnost kolesarjev. Med drugim bodo policisti z večjo intenzivnostjo preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila, in kako se do njih obnašajo ostali vozniki.

V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež. Ta negativni trend želijo ustaviti tudi s tokratno akcijo.

Policijske enote bodo v tem obdobju izvajale posamične poostrene nadzore, v preostalem času pa bodo kolesarje nadzirale ob rednem delu. Glede na problematiko na posameznih območjih bodo policijske enote sodelovale tudi z občinskimi redarstvi.

Policisti bodo pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali bodo, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad, nadzorovali bodo tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti … Pozorni pa bodo tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje.

V tem mesecu je kolesarjev v cestnem prometu že zelo veliko, zato pri slovenski policisti tako kolesarje kot ostale udeležence pozivajo k strpni vožnji in večji previdnosti na cestah!

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button