Nasveti in varnostV razmislekVarnost

Britanci razkrili »črno božično listo« alkoholiziranih voznikov

Kje jih največ popiva in vozi oziroma kje najmanj?

Britanci si tudi za sicer obljub polne praznike radi nalijejo čistega vina – tako ali drugače. Tokrat so pri avtomobilistični organizaciji IAM RoadSmart pripravili t. i. črn seznam z vozniki pod vplivom alkohola. Kje v Veliki Britaniji najbolj pogosto popivajo in vozijo?

O tovrstnih navadah so povprašali nekaj več kot tisoč vprašanih in odgovori so malce presenetljivi. Od vseh, ki so potrdili da kaj spijejo preden se odpravijo za volan jih je 63 odstotkov odgovorilo, da bi spilo med 1 – 3 merice alkohola, 30 odstotkov med 4 – 6 ter najbolj alarmantnih sedem odstotkov celo med 7 – 10 meric.

Glede na domovanje so nato sestavili seznam po regijah in največ voznikov pod vplivom alkohola najdete v Londonu. Več kot polovica vprašanih iz britanske prestolnice bi sedla za volna tudi ob popitih 4 – 6 enotah, medtem ko je 12 odstotkov anketiranih Londončanov brez preglavic zatrdilo, da bi spilo med 7 – 9 enot in kljub temu sedlo za volan.

Nadaljujmo na drugi strani – pri najbolj racionalnih. Škoti so v 74 odstotkih zagotovili, da ko vozijo ne pijejo popolnoma nič. Sledijo Severni Irci, nato JV Anglije in zatem še Valižani. Kot že omenjeno, daleč največje odstopanje je v prestolnici, kjer jih zgolj tretjina trdi, da ne konzumira alkoholnih pijač preden sede za volan.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button