Nasveti in varnostVarnost

Akcija uspela! 21. september tudi letos brez smrtnih žrtev

Nič smrtnih žrtev v prometu, vsaj za en dan.

Minuli teden so se policisti s številnimi poostrenimi nadzori na slovenskih cestah pridružili mednarodnim aktivnostim, usmerjenim v en sam cilj – nič smrtnih žrtev v prometu, vsaj za en dan.

Ponosno sporočajo, da s(m)o v sredo, 21. septembra 2022, ta cilj izpolnili. V Sloveniji na ta dan za posledicami prometne nesreče ni umrl nihče! Dodatno so veseli podatka, da tega dne na slovenskih cestah ni bilo niti ene prometne nesreče s hudimi telesnimi poškodbami.

V mednarodni akciji sodelovalo 23 držav; cilj dosegli v dvanajstih, med njimi je tudi Slovenija!

Slovenija je ena od dvanajstih evropskih držav, ki lahko poročajo, da omenjenega dne niso beležile smrtnih žrtev.

Zagotovo pa to ni le zasluga poostrenih policijskih nadzorov, ampak se lahko za ta dosežek zahvalimo vsem voznikom, ki so na ta dan zavestno vozili še bolj odgovorno kot ponavadi in tako prispevali k boljši prometni varnosti.

Po (začasnih) podatkih Roadpola, evropske zveze prometnih policij, je v mednarodnih aktivnostih med 16. in 22. septembrom letos sodelovalo 23 držav, ki so si prizadevale doseči ta cilj. V ta namen so bili organizirani številni dogodki, namenjeni osveščanju o prometni varnosti in varni mobilnosti, in samo po elektronski poti je bilo podpisanih skoraj 2.400 zapriseg za odgovornejšo vožnjo.

Dvanajstim državam je uspelo v celoti, v ostalih pa se je število ponesrečenih vsaj znatno znižalo, kar je dokaz, da tovrstna prizadevanja in akcije dajejo še kako otipljive rezultate in jih je zato vredno nadaljevati. Za primerjavo: v EU je 21. septembra umrlo 41 oseb, kar pomeni precejšnje zmanjšanje v primerjavi s povprečjem, ki znaša 62 umrlih zaradi prometnih nesreč dnevno. 

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button