NasvetiNasveti in varnostVarnost

10 zimskih osnov za varno pot

Šopek napotkov za premagovanje ledeno-snežnih cestnih nevšečnosti.

Zimsko vreme pride in gre, pa zopet pride in tako naprej. Zdi se, da je tako nestanovitno kot cene pogonskih goriv, v vsakem primeru nam pač ne paše. Ker smo nekaj dni na pomladnih 10° C in nato čez dve noči v primežu polarnega mraza, smo za vas pripravili 10 osnov, ki naj bi jih vsak šofer znal na pamet tudi sredi noči.

 1. Pripravite vozilo na zimske razmere

Celo najmanjše anomalije lahko povzročijo velike težave, zato dobro preverite delovanje luči, zavor, pnevmatik, brisalcev stekel in akumulatorja. Tako ste že napol nared za hladne dneve in noči.

 1. Na vozilo nataknite zimske pnevmatike.

Ali vsaj celoletne z oznako snežinke, ki je edina prava za prepoznavanje pnevmatik, ki so uporabne tudi v primeru snega. Vse ostale ne sodijo na ceste, kjer vladajo zimske razmere, četudi je asfalt suh in zgolj ledeno mrzel.

 1. Pripravite osnovne potrebščine

Že res, da v vozilu ni smiselno naokoli voziti odvečnih potrebščin, vendar med zimskim obdobjem ni odveč imeti pripravljene naslednje elemente:

 • Topla oblačila ali celo odeja
 • Svetilka (delujoča!)
 • Strgalo za led
 • Lopata za sneg
 • Verige (v primeru odhoda v višje ležeče kraje)
 1. Vzemite si čas

Otežene razmere na cesti zahtevajo še večjo mero pozornosti in zbranosti ter nenazadnje prilagoditev hitrosti in s tem daljši čas potovanja. To vsekakor vzemite v račun, ko boste odmerjali čas predviden za pot, da ne boste nato slabe volje ali še slabše živčni po nepotrebnem.

 1. Privadite se na led in sneg

Umirite tempo, znižajte hitrost in podaljšajte varnostno razdaljo. Izogibajte se nenadnim manevrom in ostrim zavojem, če je možno, zavirajte z motorjem. To so zagotovila za varno pot, vi pa si dovolite nekaj časa za privajanje na drsečo podlago.

 1. Zagotovite si svež zrak

Nabiranje vlage, ki kondenzira na notranji strani avtomobilskih stekel, je precej moteč pojav. Navadno vozniki prižgejo gretje na vso moč in se z vklopljenim »saharskim vetrom« vozijo naokoli. Vendar to povzroča zaspanost, zato v vozilo redno sprostite svež zrak, še preden se začno veke samodejno pripirati. Še bolje je, če vklopite klimatsko napravo, ki bo nekoliko osušila ambient in s tem preprečila nastajanje rose na steklih.

 1. Spoznajte ABS sistem

Če enega izmed najbolj poznanih zavornih asistenčnih sistemom ne prevedemo se glasi Anti-lock Braking Systems oziroma krajše ABS. Ta preprečuje blokado koles med močnim zaviranjem in tako zmanjša možnosti za nenadzorovan zdrs vozila s cestišča in omogoči vsaj minimalno kontrolo nad trajektorijo vozila.

 1. Koristite meglenke, ko je to potrebno

Veliko voznikov prižiga meglenke ob prvih znakih megle v pasovih, ko je vidljivost povsem spodobna. To nadalje moti voznike, ki se vozijo za njimi, zato se prepričajte, če je njihova uporaba smiselna.

Zagotovo so najbolj uporabne na osamljenih cestah z malo prometa, medtem ko jih na prometnih avtocestnih odsekih verjetno ne boste koristili.

 1. Pripravite se na temo

Ravno v teh dneh so se začeli dnevi zopet daljšati, vendar do marca ne pričakujte pretirane izboljšave, saj nas večina na delo in z njega pripelje v delnem mraku. Tudi nizko sonce ne dela usluge, zato redno čistite stekla vozila, saj boste tako preprečili neželeno bleščanje, ki onemogoča pregled nad okolico vozila.

 1. Ne pozabite na dež

Že res, da so nalivi prej poletni kot zimski pojav, vendar ob tako širokem nihanju temperatur v nižinah snega ne dočakamo prav pogosto, prav nasprotno pa je z dežjem. V primeru dolgotrajnih nalivov se vožnji preventivno izognite, v kolikor pa to ni mogoče, pa se na pot odpravite previdno in z dovolj časovne rezerve. Po potrebi preverite aktualne razmere in morebitna poplavljena cestišča.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button