E-MobilnostNa kolesih

Volkswagen ID.X Performance: napoved športne limuzine na osnovi ID.7

Volkswagen predstavlja novo vizijo električne športne limuzine, ki na nek način napoveduje nabrušeno različico novega ID.7. Koncept ID.X Performance je po specifikacijah najmočnejši izdelek velikana iz Wolfsburga, z impresivno zmogljivostjo, naprednim štirikolesnim pogonom in nastopaškim oblikovanjem.

Ljubitelji znamke Volkswagen in navdušenci nad električnimi avtomobili bodo zagotovo izredno navdušeni nad novim konceptom ID.X Performance, ki je delo inženirjev pod vodstvom Andreasa Reckewertha in do maksimuma izkorišča potencial Volkswagnove modularne električne platforme MEB, z dodatkom vrhunske zmogljivosti. Za osnovo izdelave ID.X Performance so uporabili novega ID.7, ki bo kmalu začel svojo prodajno pot, in ga okrepili s številnimi športnimi dodatki.

ID.X Performance vsekakor izstopa s svojim dinamičnim videzom, saj je zunanjost opremljena z zračnimi razdelilniki in zadnjim difuzorjem iz ogljikovih vlaken, podvozje na športnem vzmetenju je nižje za 60 milimetrov, kar prispeva k vodljivosti, nova so kovana 20-palčna športna platišča s sredinsko zaporo obuta v dirkaške pnevmatike, za piko na i pa poskrbi zajetno zadnje krilce, s katerim so dosegli več potiska k tlom. Zunanjost so dodatno popestrili z obarvanimi zadnjimi lučmi, notranjost pa se pohvali s karbonskimi sedeži in rdečimi poudarki za več športnega občutka.

Za pogon ID.X Performance skrbi par elektromotorjev s skupno močjo 411 kW (558 KM), kar je največ med serijsko zastavljenimi Volkswagnovimi električnimi vozili do sedaj. Pogonski sklop s trajnim sinhronim elektromotorjem na zadnji osi in asinhronim na sprednji, ohranja stalni prenos moči na vsa štiri kolesa, kar omogoča kratkotrajno visoko obremenitev, majhne izgube ter veliko oprijema. Sistem za upravljanje dinamike nadzoruje razporejanje navora in zaporo diferenciala na zadnji osi. Za shranjevanje energije najverjetneje skrbi enaka baterija kot pri serijskem ID.7 s kapaciteto 86 kWh in zmogljivostjo hitrega polnjenja z močjo 200 kW.

Volkswagen je svojo novo kreacijo predstavil na mednarodnem sejmu Treffen, na katerem so se zbrali navdušenci nad električnimi vozili. Dogodek organizirajo člani kluba ID. Drivers Club, letošnja izvedba pa je podrla absolutni rekord v številu udeležencev, saj je bilo na njem prisotnih preko 130 električnih vozil. Ultimativnem ID.X Performance so na razstavišču družbo delali tudi ostali električni modeli iz družine ID.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button