E-MobilnostNa kolesih

Fisker za evropsko platformo polnilnic izbral Deftpower

Ameriško-nizozemska naveza za voznike na Starem kontinentu.

Fisker Automotive je ameriški butični proizvajalec vozil, ki je najbolj znan po svojem priključno-hibridnem modelu Karma, enem izmed prvih prestižnih PHEV vozil. Vozilo so predstavili v letu 2011 in v fazi prednaročil prejeli zajetne denarce kot investicijska sredstva, nato pa sled stalnih zamud klavrno zaključili proizvodnjo vozila pri številki 2.450 izdelanih enot. Od teh so jih prodali le približno 2.000, zato so bili primorani v letu 2013 razglasiti bankrot.

Preostanek firme je prevzel kitajski konglomerat Wanxiang, ki ga je preimenoval v Karma Automotive, medtem ko je ustanovni oče Henrik Fisker svojo pot nadaljeval z »novim« podjetjem Fisker Inc. v letu 2016 in ga usidral na Manhattan Beachu v Kaliforniji. Tokrat se je Fisker z družbo podal v električne vode in svetu v 2019 predstavil kompaktni električni SUV po imenu Ocean. Slednji je načrtovan za velikoserijsko proizvodnjo in naj bi ob 80 kWh zajetni bateriji omogočil avtonomijo vse do 500 kilometrov.

Američani se očitno ne želijo omejiti na lokalni trg, temveč so se podali preko Atlantika v Evropo. Med vsemi pripravami so nedavno najavili sodelovanje z nizozemskim podjetjem Deftpower, kjer poskrbijo za pravcati elektro-ekosistem. So podjetje, ki je specializirano za programsko orodje, na katerem temeljijo aplikacije za polnjenje električnih vozil, pri čemer nudijo programske rešitve za določanje ugodnejših cen polnjenja različnih ponudnikov polnilnih postaj. Sami torej fizično ne postavijo infrastrukture, temveč na njej le gostujejo – po posebej izposlovanih tarifah polnjenja. Nič več torej posebnih kartic in aplikacij, temveč ena aplikacija za vse ponudnike in seveda z različno določenimi cenami. Trenutno računajo na 900 različnih evropskih ponudnikov ter 425.000 javnih polnilnic v Evropi, zato se lahko prav hitro znajdejo tudi na sončni strani Alp.

Blaž Likovič
foto: Fisker

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button