E-MobilnostNa vodi

Candela C-8 je osvojila (tudi) nemške oblikovne sodnike

Švedska električna barka sodi med lepše.

Elegantno oblikovana barka Candela C-8, katere podoba se pogosto interpretira kot »minimalističen nordijski dizajn« je v prvi vrsti podrejena aero- in hidrodinamiki, torej potovanju po zraku in vodi. Posebna hidro-krila zmanjšajo upor potovanja po vodi in čolnu omogočijo nekakšno lebdenje nad valovi, pri čemer zaobljen premec plovila in njegova zožena krma znatno zmanjšata zračni upor.

Barka ima v svojih nedrjih nameščeno Polestar električno baterijo in velja za najbolj učinkovito plovilo do tega dne, saj porabi kar 80 % manj energije kot klasičen čoln enakih dimenzij. Pogon zmore največ 27 vozlov, medtem ko potovalna hitrost znaša 22 vozlov in omogoča avtonomijo do 50 navtičnih milj (93 km). Poleg tega Candela C-8, ko doseže 16 vozlov in se dvigne iz vode na že omenjena hidro-krila, omogoča udobno in tiho plovbo, kot »na čudežni preprogi« so opisali Švedi.

Da pa barka ni zgolj učinkovita potrjuje nedavno prvo mesto v najbolj prestižnem segmentu – odlična oblika produkta, v dizajnerskem natečaju Zvezne republike Nemčije, nad katerim bdi tamkajšnje ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo.

Blaž Likovič
foto: Candela

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button