DružabnoNovice

Žlehtnoba (Wicked)

Vsak si zasluži priložnost, da poleti.

27. novembra na velika platna prihaja eden najbolj priljubljenih muzikalov, celovečerna filmska priredba broadwayskega muzikala, ki razkriva zgodbo ženske, nenavadno zelene barve, kako postane zlobna čarovnica v fantazijskem muziklu Žlehtnoba (Wicked). Fantazijski muzikal, ki ga je režiral priznani filmski ustvarjalec Jon M. Chu, je prvo poglavje dvodelne celovečerne filmske priredbe broadwayskega muzikala. V kinematografe prihaja letos novembra, temelji na uspešnici Gregoryja Maguireja, za veliko platno pa sta ga priredila pisateljica za odrsko produkcijo Winnie Holzman ter legendarni skladatelj in tekstopisec Stephen Schwartz. V glavnih vlogah zaigrajo Cynthia Erivo, Ariana Grande, Michelle Yeoh, Jeff Goldblum, Jonathan Bailey, Ethan Slater, Marissa Bode, Bowen Yang, Bronwyn James in Keala Settle.

O zgodbi

Zlobna čarovnica iz Oza (ki jo upodobi Cynthia Erivo) bo razkrila svojo zgodbo. Elphaba kot mlada ženska, ki jo zaradi nenavadno zelene barve kože mnogi napačno razumejo, bo odkrila svojo resnično moč, medtem ko priljubljena mlada ženska Glinda, ki ima privilegije in ambicije (upodobila jo je zvezdnica Ariana Grande), še ni odkrila svojega pravega srca.

Mladi ženski se spoznata na univerzi Shiz v čudoviti Deželi Oz in postaneta zelo dobri prijateljici. Ko pa srečata Čarovnika iz Oza (zaigra ga Jeff Goldblum), se njuno prijateljstvo znajde na razpotju in njuni življenji ubereta zelo različni poti. Glindina neomajna želja po priljubljenosti jo zapelje z močjo, medtem ko bo imela Elphabijina odločnost, da ostane zvesta sebi in tistim okoli sebe, nepričakovane in šokantne posledice za njeno prihodnost. Njune izjemne pustolovščine v Ozu bodo na koncu izpolnile usodo – kot Dobra Glinda in Zlobna čarovnica z Zahoda.

V filmu zaigrajo tudi oskarjevka Michelle Yeoh kot ravnateljica Madame Morrible na univerzi Shiz, Jonathan Bailey (Bridgerton, Fellow Travelers) kot prevarantski in brezskrbni princ Fiyero, nominiranec za nagrado tony Ethan Slater (Broadway’s Spongebob Squarepants, Fosse/Verdon) kot altruistični študent Boq, Marissa Bode v svojem celovečernem prvencu kot Nessarose – Elphabina priljubljena sestra ter ikona pop kulture Jeff Goldblum kot legendarni čarovnik iz Oza.

Igralska zasedba vključuje še lika Pfannee in ShenShen, Glindina rojaka, ki ju igrata nominiranec za emmyja Bowen Yang (Saturday Night Live) in Bronwyn James (Harlots); nov lik, ustvarjen za film, gospodična Coddle, ki jo zaigra nominiranka za tonyja Keala Settle (Največji šovmen) in štirikratni dobitnik emmyja Peter Dinklage (Igra prestolov) kot glas dr. Dillamonda.

Film Žlehtnoba je režiral priznani filmski ustvarjalec Jon M. Chu (Noro bogati Azijci, In the Heights) in je prvo poglavje dvodelnega poglobljenega kulturnega praznovanja. Drugi del filma bo v kinematografih predvidoma 26. novembra 2025. Producirata ga Marc Platt (Dežela La La, Mala morska deklica), čigar filmi, televizijske oddaje in odrske produkcije so prejeli 46 nominacij za oskarja, 58 nominacij za emmyja in 36 nominacij za tonyja, ter večkratni dobitnik tonyja David Stone (Kimberly Akimbo, Next to Normal), s katerim je Platt produciral odrsko uspešnico Wicked. Izvršni producenti so David Nicksay, Stephen Schwartz in Jared LeBoff.

Film Žlehtnoba, ki temelji na uspešnem romanu avtorja Gregoryja Maguireja, sta za filmsko platno priredila pisateljica za odrsko produkcijo Winnie Holzman ter legendarni skladatelj in tekstopisec Stephen Schwartz, nagrajen z grammyjem in oskarjem. Broadwayski muzikal producirajo Universal Stage Productions, Marc Platt, Araca Group, Jon B. Platt in David Stone.

Rudi Leskovec
foto: Karantanija

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button