DružabnoNovice

Slovenia LAGS Battle 2024

Na državnem prvenstvu v umetnosti risanja na mlečno peno razkrili tudi ponosnega prejemnika zlatega lončka.

Danes se je v izobraževalnem centru za bariste na Kolinski 1 v Ljubljani odvil vsakoletni spektakel – državno prvenstvo v umetnosti risanja na mlečno peno ali tako imenovan latte art, ki ga je kot edina certificirana LAGS točka v Sloveniji, organiziral Barcaffè espresso.

Tekmovanje je privabilo tako ljubiteljske kot profesionalne bariste iz vse Slovenije, ki so se pomerili v treh kategorijah: za zeleni, rdeči in črni lonček. Prvenstvo je potekalo pod budnim očesom izkušenih sodnikov, med katerimi je bil, poleg Renate Kočevar in Tonija Matasa, tudi Aleš Gorenc, nedavni prejemnik najvišje kategorije zlati lonček, ki ga s ponosom nosi le 13 ljudi na svetu. Barcaffè barista, ki je v letu 2022 povedel na državnem barističnem tekmovanju, pravi, da je »mlečna pena platno, na katerem se ustvarja prava umetnost« in dodaja, da »to tekmovanje ne le slavi spretnost pri pripravi kave, temveč izraža tudi kreativnost in estetiko vsake skodelice.« Pri čemer so se letošnji tekmovalci še posebej dobro dokazali.

Tjaša Rogelj

Tekmovanje je bilo polno napetih trenutkov, ko so se tekmovalci trudili ustvariti najboljše umetnine na mlečni peni. V boj za črni lonček se je podala tudi Tjaša Rogelj, ki prihaja iz okolice Ljubljane. 25-letnica je v svetu kave že dobro poznana, saj je v 2020 povedla na regijskem tekmovanju Barcaffè Barista Cup. To je bilo njeno zmagovalno leto, saj je istega leta povedla tudi v kategoriji črnega lončka na tekmovanju LAGS. Pričakovali bi, da je bilo treninga sedaj manj, a Tjaša poudarja, da je svoje znanje treba piliti skozi vse življenje – pravi, da ni dovolj trenirati le pred tekmovanji, temveč je za rast treningu treba slediti vsak dan.

Med zmagovalci je tudi barista iz mariborske kavarne Nana Bistro Andrej Horvat, ki je s svojo spretnostjo in inovativnostjo navdušil sodnike ter tako povedel v kategoriji rdečega lončka. Ugotavlja, da je po dveh mesecih vsakodnevne vaje največji izziv pravzaprav bilo premagati tremo.

Član radovljiške kavarne Kino Luka Bergles je osvojil prvo mesto v kategoriji zelenega lončka. Pravi, da ga je rešilo predvsem dobro obvladovanje treme: »Te nisem imel, saj sem prišel prvič na LAGS in sem povsem sproščeno želel predstaviti svoje znanje in izkušnje. Treniral sem mesec dni.«

Boštjan Horvat
foto: Barcaffe

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button