DružabnoNovice

Ani Roš tri Michelinove zvezdice!

Restavracija Milka je prejela dve MichelinOVI zvezdici; Michelinova zelena zvezdica za eno novo restavracijo, skupno število označenih restavracij se je tako povečalo na sedem; V izbor je dodanih 5 novih restavracij.

S skupno 59 restavracijami po vsej državi – med katerimi je tudi prva slovenska restavracija s tremi zvezdicami Michelin, ena z dvema zvezdicama Michelin, sedem z eno zvezdico Michelin ter sedem obratov z zelenimi zvezdicami Michelin – letošnje leto izkazuje impresivno, hitro in trajnostno gastronomsko rast Slovenije, ki še naprej ostaja obvezna evropska in svetovna kulinarična destinacija.

Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnikov Michelin, je povedal: »Naša ekipa inšpektorjev je že od prihoda v državo, iz leta v leto navdušena nad gastronomsko rastjo v Sloveniji. V tej majhni, a vznemirljivi deželi, kuharji in njihove ekipe izkazujejo vsakodnevno in močno zavezanost, da vselej premikajo kulinarične meje, si pogumno zastavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno izkoriščajo lokalne vire in genialno bogatijo svojo prehransko dediščino z vključevanjem idej iz tujine. Ti strastni strokovnjaki z zavzetostjo oblikujejo novo uveljavljeno in krepostno slovensko gastronomsko sceno, ki si zasluži svetovno pozornost. Hiša Franko, ki jo vodi karizmatična Ana Roš, se kot svetovni gastronomski paradni konj uveljavlja kot popolna ambasadorka vseh teh trendov, in v okviru svetovnega kulinaričnega koncerta dokončno uvršča Slovenijo na visoko mesto; z veseljem smo ji podelili tri MichelinOVE zvezdice. Iskreno upamo, da bo naša izdaja za leto 2023 motivirala tako mednarodne popotnike kot domače gurmane, da odkrijejo čudeže, ki so jih zanje odkrili naši inšpektorji, in tako spodbudijo nadaljnji razvoj lokalne kulinarične scene.«

Restavracija Hiša Franko je prejela tri MichelinOVE zvezdice

Če sta nadarjenost in kuharska osebnost šefinje Ane Roš svetovno znani, je restavracija Hiša Franko Michelinove inšpektorje navdušila z nenehnim napredovanjem v kakovosti v primerjavi s prvo izdajo Michelinovega vodnika Slovenija. V tej restavraciji, ki se nahaja v majhni vasici Kobarid, na severozahodu Slovenije, kuharska samoukinja Ana Roš ustvarja edinstveno in izjemno kuhinjo, ki se poklanja dolini Soče, njeni neposredni okolici ter njeni kulinarični in naravni dediščini. Edinstveni degustacijski meni v ponudbi prikazuje izjemne jedi, ki sijejo v svojih originalnih barvah, okusih in teksturah ter odsevajo predano vizijo kuharice: vedno slediti naravi, kar najbolje izkoristiti letne čase, hkrati pa ohraniti navdih s potovanj, z njeno narodnostno mešano ekipo. Tukaj je prisotna kulinarična filozofija v kombinaciji z močnimi trajnostnimi praksami, zaradi katerih je Hiša Franko popoln primer Michelinove zelene zvezdice, pa tudi svetovni navdih za današnje in jutrišnje vrhunske restavracije.
Restavracija Hiša Franko je z današnjim prejemom treh Michelinovih zvezdic postala 140. restavracija v svetu, ki jo priporoča Michelinov vodnik z najvišjim priznanjem, in prva restavracija v Slovenij s priporočilom »vredno potovanja«.

Restavracija Milka je prejela dve Michelinovi zvezdici

Le leto dni po prejemu prve Michelinove zvezdice izkazuje restavracija Milka v Kranjski Gori, točneje v območju Julijskih Alp, na tromeji Slovenije, Avstrije in Italije, izjemen napredek s sodobno gorsko kulinariko. Degustacijski meni, ki si ga je zamislil šef David Žefran z ekipo, izraža veliko izvirnost in prefinjenost, ter slavi najboljše sezonske in lokalne pridelke. Z uporabo posebnih tehnik – kot je fermentacija – ustvarja tudi razburljivo gurmansko sintezo med alpskim ozemljem in nordijskimi regijami; regijami, kjer si je šef nabiral izkušnje. Igriva in neformalna postrežba, med katero nekatere jedi neposredno prinesejo na mizo kar kuharski mojstri, prispeva k ustvarjanju nepozabne izkušnje.

Poleg Milke, ki je prejela dve Michelinovi zvezdici, so vse restavracije, ki so bile lani nagrajene z eno Michelinovo zvezdico (7 obratov), ohranile svoje odlikovanje v letošnjem izboru, kar kaže na doslednost in zelo visoko kakovost njihove ponudbe.

S Špacapanovo hišo se je skupno število restavracij z Michelinovo zeleno zvezdico povzpelo na 7
Z izpostavljanjem restavracij, ki blestijo s svojim izjemnim pristopom k bolj trajnostni gastronomiji v izboru vodnika Michelin, je Michelinova zelena zvezdica na novo podeljena Špacapanovi hiši v Komnu. Špacapanova hiša, ki je bila izboru dodana lani, izkazuje izjemno predanost pri sledenju trajnostnim praksam. Uporaba lokalnih pridelkov – s podeželja ali iz Jadranskega morja, domišljanje receptov, ki izhajajo iz ponovne uporabe morebitnih rastlinskih odpadkov, lastna pridelava naravnih vin, sodelovanje z lokalnimi institucijami v podporo najšibkejšemu delu lokalne skupnosti – vse to je le nekaj od pobud, ki so Michelinove inšpektorje prepričale v podelitev tega pomembnega priznanja. Slovenija se s to novostjo to novostjo zdaj ponaša s 7 navdihujočimi restavracijami, nagrajenimi z Michelinovo zeleno zvezdico.

Bib Gourmand in priporočene restavracije

Poleg restavracij z Michelinovimi zvezdicami je v izboru vodnika Michelin Slovenija za leto 2023 še vedno izpostavljenih 7 restavracij z oznako Bib Gourmand – priznanje, s katerim so nagrajeni pri inšpektorjih priljubljeni obrati, ki ponujajo hrano odlične kakovosti po zmerni ceni. Michelinovi inšpektorji so k priporočilom dodali 5 restavracij, ki so jih odkrili in so jih očarale v tem letu, ter kažejo na dinamičnost slovenske gastronomske scene: Kogo v Kopru ter štiri v Ljubljani: AFTR, Breg, Georgie Bistro in Peti 181.

Celoten izbor Vodnika Michelin Slovenija 2023 je brezplačno na voljo na spletni strani in v aplikaciji Michelin Guide. Dopolnjuje vodnikov izbor hotelov, ki v ospredje postavlja najbolj ekskluzivne in nezgrešljive namestitve v Sloveniji in po svetu.

Vsak hotel v vodniku je izbran zaradi svojega sloga, storitev in izjemnega značaja (z možnostmi za goste z višjimi in tudi nižjimi prihodki). Rezervacije so možne neposredno na spletni strani Michelin ali v aplikaciji Michelin Guide. Michelinov vodnik je merilo v gastronomiji. Zdaj ponuja svež in natančen pristop k hotelskim priporočilom.

Vodnik Michelin Slovenija na kratko:

59 izbranih restavracij, od tega:

  • 1 restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami (novo)
  • 1 restavracija dvema Michelinovima zvezdicama (novo)
  • 7 restavracij z eno Michelinovo zvezdico
  • 7 restavracij z zeleno Michelinovo zvezdico (vključno z 1 novo)
  • 7 restavracij Bib Gourmand
  • 43 priporočenih restavracij (vključno s 5 novimi)

Rudi Leskovec
foto: Ana Roš

Povezani članki

5 komentarjev

  1. Pree casom sem bil sluzbeno v Hisi Franko. Vse lepo in prav, ampak meni je to eno samo preseravanje s hrano. Sel pa lacen od mize!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button