DružabnoNovice

Orlek – Vinska trta

Vinska trta, ponarodela skladba, nastala skoraj 200 let nazaj, ima novo upodobitev. Priredbe so se lotili Orleki, ki so jo oblekli po svoji podobi – v etno rock različico!

34 let nazaj so nastali Orlek, skupina, ki na svojih rokah in v duši nosi rudarsko zapuščino Zagorja ob Savi. Orlek vse od svojega nastanka veljajo za eno bolj izvirnih glasbenih zasedb v naših koncih. Svoji mešanici rokenrola, ljudskih pesmi, iskrenih, hudomušnih in hkrati družbeno zavednih besedil z realističnim, mnogokrat trpkim prikazom življenja in z udarno izvedbo in veselimi melodijami, so nadeli ime folk punk polka rock, ob njihovi 20-letnici pa je njihov žanr s knjigo Zdenka Matoza dobil ime knap’n’roll. Vse od svojih začetkov dalje Orlek v avtorski repertoar vpeljujejo ljudske ali ponarodele napeve in vse od njihovih začetkov je eden od njih tudi Vinska trta.

Ponarodela skladba Vinska trta velja za neuradno slovensko vinogradniško himno. Nastala je že dve stoletji nazaj: leta 1833 jo je spisal Anton Martin Slomšek, skladba s svojim originalnim naslovom Lepše rož’ce ni na svet’ (Vinska trta) pa je z leti ponarodela. Kasneje je s harmoniko Slomškove verze najprej podkrepil Slak, Orleki pa so svoj folk punk polka rock pogled nanjo prvič podali skoraj trideset let nazaj.

Danes Orlek izdajajo novo etno rock izvedbo Vinske trte. Po uvodu, kjer v podlagi slišimo preprosto melodijo v ospredju pa je Poredošev vokal, se skladba kmalu razvije v pravo energično himno z izrazito kitarsko linijo, obogateno s klaviaturami, solažami, večvokalnem vložku in mogočnem zaključku s pihalno sekcijo. Orlek so za Vinsko trto posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste, in se poklonili njenemu avtorju, škofu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu in najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti. Dele spota pa so Orlek posneli tudi na enem od svojih koncertov.

Rudi Leskovec
foto: Orlek

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button