DružabnoNovice

Nitram

Kaj je vodilo do masovnega pokola ...

Konec marca, natančneje 31. marca, na velika platna prihaja biografska psihološka drama, ki razkriva življenje in vedenje težavnega mladeniča po imenu »Nitram« in dogodkov, ki so vodili do njegove vpletenosti v pokol v Port Arthurju v Tasmaniji leta 1996. Psihološko dramo je režiral Justin Kurzel, scenarij pa napisal Shaun Grant. V glavni vlogi zaigra igralec Caleb Landry Jones, ki je na lanskem filmskem festivalu v Cannesu, kjer je bil film premierno prikazan, prejel nagrado za najboljšega igralca. V drami zaigrajo še Judy Davis, Essie Davis in Anthony LaPaglia.

O zgodbi

Nitram živi z mamo in očetom v avstralskem predmestju sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Živi v izolaciji in frustraciji, nikoli se ni vklopil v družbo. Vse dokler nepričakovano ne spozna osamljene dedinje Helene, s katero se zbliža in postaneta tesna prijatelja. Ko pa se to razmerje tragično konča in Nitramovi osamljenost in jeza naraščata, vse skupaj počasi vodi v katastrofo.

Zanimivosti

Odkod ime Nitram? Filmski ustvarjalci so se skušali izogniti poimenovanju ključnih likov v filmu iz spoštovanja do tistih, katere so dejanski dogodki, na katerih temelji zgodba, najbolj prizadeli. Tako da gre preprosto za obratno ime dejanskega morilca Martina Johna Bryanta.

Martin John Bryant, rojen leta 1967, je obsojeni avstralski množični morilec, ki je v pokolu leta 1996 v Port Arthurju ubil 35 ljudi in ranil 23. Gre za enega največjih množični pokolov. Bryant v zaporu Risdon v Hobartu prestaja 35 dosmrtnih zapornih kazni in dodatnih 1.652 let, brez možnosti pogojnega izpusta. Film Nitram je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu junija 2021, kjer je Jones za svojo igro prejel nagrado za najboljšega igralca.

Rudi Leskovec
foto: Karantija

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button