NoviceUre

Cartierjeve urarske kreacije za leto 2021

Tank na sončno energijo, zapolnjevanje dimenzijskih vrzeli in obujanje odbitih oblik zapestnih ur.

Le redko pri odkrivanju urarskega sveta zaobidemo znamko Cartier. S svojim drznim pristopom zasnove časomerov je podjetje stalno opozarjalo nase skozi zgodovino. Med drugim je iz svoje kolekcije nakita preneslo uporabo zaponke in le to premierno predstavilo na pasu zapestne ure.

Po več kot 170 letih obstoja, Cartierju horološki žar ne pojenja. Kvečjemu ravno nasprotno, o čemer pričajo spodaj predstavljeni modeli na dogodku Watches and Wonders za leto 2021.

Must de Cartier Tank

Trije novi monokromatski modeli kolekcije Tank Must se navezujejo na izdajo iz leta 1980. Obdobje, znano kot ”kvarčna kriza”, je v švicarski urarski industriji pustilo veliko znamenje. Cartier je v tistem času presedlal z mehanskih na kvarčne mehanizme, ter v veliki meri opustil uporabo zlata in platine.

Pod taktirko takratnega vodje podjetja je tako nastal model Les Must de Cartier, kar v prevodu nekako zveni: ”Moraš imeti Cartierja!”. Zapestna ura je bila prijazna do denarnice, saj je stala takratnih 500 dolarjev. Dobrih 40 let kasneje je s tremi modeli v rdeči, modri in zeleni barvi, Cartier obudil monokromatsko harmonijo Tank Must.

Ikonična ura pravokotne oblike se na desni strani ohišja pohvali s krono s kabošonom. To je kamenček, ki je polkrogelnim brusom oblikovan v pol ovala oziroma pol kroglice. Za razliko od originala, je zdaj s številčnice ure odstranjen del poimenovanja ” Les Must de”. Barvni časomer bo na voljo tekom letošnjega leta, takrat bo znana tudi cena.

Solar Beat Tank Must

Poteza Cartierja pravzaprav ni tako napačna. Kvarčni mehanizem modela Tank je dobil še trajnostno noto. Tehnologija SolarBeat izkorišča sončne žarke za ”tik-takanje” ure, kar je premierno za znamko Cartier.

”Eko” ura je na voljo v dveh dimenzijah in sicer 33 mm x 25,5 mm meri velik model in 29,5 x 22 mm mali model. Fotovoltaične celice se nahajajo pod rimskimi številkami, do katerih pronica svetloba za pogon mehanizma. Cartier navaja, da vam naslednjih 16 let ne bo potrebno skrbeti za servis, kar se vsekakor sliši trajnostno. Še več, paščki v črni, modri in svetlo zeleni barvi, niso narejeni iz živalskega usnja, ampak so proizvedeni iz ostankov jabolk, pridelanih za prehrambeno industrijo.

Ballon Bleu de Cartier

Ballon Bleu se je svetu predstavil leta 2007, in bliskovito iz ”lepe” ure prerasel v najbolj zaželeno zapestno uro znamke Cartier. Statistika najbolje prodajane ure znamke nakazuje, da Cartier proda več ur Ballon Bleu, kot znaša celokupna prodaja kakšnih večjih švicarskih urarjev.

Posodobitev linije z novim 40-milimetrskim Ballon Bleu s samodejnim mehanizmom 1847 MC je zato še kako pomembna. Ura se zdaj združuje z 28-, 33-, 36- in 42-milimetrskimi kosi, in hkrati zapolnjuje doslej manjkajočo vrzel.

40-milimetrski Ballon Bleu je na voljo v nekaj različicah. Ohišja so lahko narejena iz jekla ali roza-zlata, z diamanti na luneti ali brez njih. Zapestno uro prejmete na paščkih iz aligatorjevega usnja ali na zapestnici iz jekla ali zlata. Paščki in ​​zapestnice po novem uporabljajo sistem za hitro menjavo, tako da jih lahko preprosto zamenjate doma. Personalizacija ure vključuje še izbiro temno sive številčnice, ki jo je možno združiti s kovinskim ter zlatim ohišjem medtem ko je s kovinskim ohišjem na voljo še svetlo modra številčnica.

Cene prestižne ure Ballon Bleu se začnejo pri nekaj manj kot 5.000 evrih.

Cartier Pasha

Novi kronograf Pasha de Cartier ima veliko bolj možato pojavo, s pomanjšano vrtljivo luneto in je na voljo s premerom ohišja 41 mm iz nerjavečega jekla ali 18k različici iz rumenega zlata.

Značilnosti dizajna Pasha so vidne spredaj in na sredini, vključno z značilno krono ter gumbi kronografa – vsi so obdani s kabošonom. Precej unikatni sta tudi združeni ušesi (lugs) in način vpetja pasu. Tako kot ostali Cartierji ima tudi zapestnica modela Pasha sistem QuickSwitch in EasyLink sistem za enostavno nameščanje in dimenzioniranje ure v domačem fotelju.

Za model s kovinskim ohišjem je potrebno odšteti vsaj 7.800 evrov, cena edicije z ohišjem iz rumenega zlata pa znaša 19.000 evrov.

Privé Collection Cloche De Cartier

Zbirka Privé je Cartierjeva platforma za ponovno odkrivanje in oživljanje svojih zgodovinsko najbolj ikoničnih oblik časomerov. Poleg asimetričnega Tanka, se z legendarno obliko ponaša lansirani Cloche.

Cartierjev ”zvonec”, to namreč v francoščini pomeni Cloche, je svojo pot začel leta 1920 v funkciji zapestnega nakita. Za 90° obrnjen zvonec, se je v zgodovino urarskega oblikovanja definitivno vpisal s svojevrstno številčnico, katere zanimivost je postavitev številk, saj se ob navijalni kroni nahaja 12. ura (običajno 3.ura).

Novi model je na voljo v rumenem ali roza zlatu oziroma platini z mehanizmom ročnega navitja 1917 MC. Manjkale ne bodo še tri različice s skeletnim mehanizmom. To je kaliber 9626 MC, ki je na voljo v ohišju iz roza zlata, pa tudi v platini z diamanti ali brez. O cenah Cartier ne želi razpredati.

Rocco
foto: Cartier

Povezani članki

Preberite še
Close
Back to top button