AvtomobilizemNovice

Prenovljeni Audi RS 3 igra na vse čute

RS 3 ohranja svoj status brutalne kombilimuzine z edinstvenim petvaljnikom.

Audi je ultimativnemu kompaktemu športniku RS 3 namenil obsežno osvežitev, ki prinaša dinamično podobo, napredno tehnologijo in izboljšano dinamiko. Še naprej ga poganja zmogljiv petvaljni motor z unikatno zvočno noto, na voljo pa bo tako v limuzinski in kombilimuzinski obliki.

RS 3 je z bistvenimi izboljšavami postal bolj športen in dinamičen kot kdaj koli prej, verjetno pa bo zadnji svoje vrste z znamnitim motorjem. Kompaktnega športnika žene prisilno polnjen 2,5-litrski petvaljni bencinar, ki ustvari 400 KM in 500 Nm navora. Manjši popravki pomenijo, da se lahko RS 3 do stotice požene v 3,8 sekunde in doseže največjo hitrost 290 km/h. Značilno zaporedje vžiga motorja ustvarja edinstveno zvočno spremljavo, ki jo dodatno okrepi optimiziran izpušni sistem. Povečano zmogljivost posodobljenega RS 3 ponazarja nov rekord na dirkališču Nürburgring s časom 7:33,123, s čimer se je ponovno zasidral med najhitrejše kompaktne avtomobile.

Zunanjost modela RS 3 je opazno bolj agresivna in navdihnjena s strani motošportoa. Spredaj so šestkotna maska Singleframe, večji dovodi zraka in preoblikovani žarometi z opcijskimi matričnimi LED dnevnimi lučmi. Zadek odraža sveže oblikovne poteze z navpičnimi odsevniki, izrazitim difuzorjem in velikimi zaključki izpušnih cevi. Izboljšano estetiko dopolnjujejo ekskluzivne barve oddelka RS, kot sta zelena Kyalami in siva Kemora, ter novi odtenki, kot je siva Daytona v mat izvedbi. Avtomobil sedi na 19-palčnih platiščih z možnostjo izbire različnega oblikovanja, dodatno ga lahko popestrijo elementi iz črnega ali karbonskega paketa.

Tako kot ostala področja, se tudi notranjost osredotoča na zmogljivostno tematiko, saj vsebuje temne tone, poudarke iz ogljikovih vlaken in podrobnosti, značilne za modele RS. Nova školjkasta sedeža RS nudita večjo oporo, sicer je kabina odeta v kakovostno usnje Nappa in prijetno tkanino iz mikrovlaken Dinamica. Volan z ravnim vrhom in dnom, ki je na voljo v perforiranem usnju ali materialu Dinamica, zagotavlja bolj športen občutek med krotenjem zverine. Audijev virtualni kokpit plus z 12,3-palčnim zaslonom je prejel RS specifične meritve zmogljivosti, kot so čas kroga, moč in prikaz vrtljajev.

Vozniško izkušnjo dodatno izboljša nabor tehnologij, vključno z razdelilnikom navora, prilagodljivimi blažilniki in vektoring navora z uporabo zavor. Ti sistemi zagotavljajo izjemno okretnost v zavojih, manjše podkrmarjenje in večjo okretnist na dirkaški stezi. Nove standardne pnevmatike zagotavljajo boljši oprijem in udobje v vsakdanjem življenju, opcijske skoraj dirkaške pnevmatike Pirelli P Zero Trofeo R pa bodo zadostile potrebe rednih obiskovalcev dirkališč.

Poleg vznemirljivih zmogljivosti RS 3 poskrbi tudi za okrepljema čutna doživetja, od značilnega zvoka motorja do vrhunskega občutka notranjih materialov, celo na področju vonja, so inženirji ustvarili celotno znanost. Uspeh modela RS 3, ki je bil od premiere leta 2011 prodan v skoraj 80 tisoč primerkih, se nadaljuje z novimi modeli, ki bodo v prodajne salne zapeljalo oktobra in se v domači Nemčiji začeli prodajati za 66.000 evrov, limuzinska različica pa stane 2 tisočaka več.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button