AvtomobilizemNovice

McLaren W1 je novi član elitne druščine britanske športne ekipe

VIDEO: Spoznajte najzmogljivejšega McLarna do danes!

Ko beseda nanese na McLarnove štirikolesnike, se prenekateremu ljubitelju avtomobilskih hlapov v misli prikradeta dve posebni ikoni – F1 in P1. Prvi iz 1990-ih in drugi iz 2010-ih, oba dvovratna kupeja, oba s sredinsko nameščenim agregatom v zadku in oba s pogonom na zadnji kolesni par – in oba del McLarnove elitne druščine »1«. Oba sta bila svojčas vrhunec avtomobilske tehnike, ki so jo lahko avtomobilski inženirji do takrat realizirali. Pripnite pas, dobila sta družbo po imenu W1!

Kar vsak McLaren ne dobi te prestižne enice v imenu, saj mora izražati epsko moč, zmogljivost v vseh pogledih in močno povezavo z voznikom. W1 je pod žaromete zapeljal prav na 50. obletnico prve McLArnove zmage v karavani Formula 1 in po besedah svojih kreatorjev uteleša njihovo zmagovalno miselnost.

Poudarki:

– Povsem nov V8 hibridni pogon s 1.275 KM – največ do sedaj
– Le 1.399 kg oziroma z razmerjem 911 KM/t
– 0-200 km/h v 5,8 sekunde; 0-300 km/h v 12,7 sekunde
– Najvišja hitrost je omejena na 350 km/h.
– Veliko tehnike in rešitev iz McLarnove ekipe v Formuli 1 ob uporabi najlažjih materialov v industriji.
– Serija omejena na 399 primerkov, izbranci bodo morali pripraviti vsaj 2,4 milijona evrov.

 

Britanci trdijo, da elektrifikacija vozil ni nujno slaba reč, in so na njeni osnovi pričeli graditi nov supervoz v svoji »Top Gun kovačnici«. Nastal je osupljivo zmogljiv hibridni pogon, ki združuje povsem nov štirilitrski twin-turbo V8 MHP agregat in manjši električni modul s kapaciteto le 1,384 kWh, vendar dovolj zajetnim elektromotorjem, da sistemska moč pogona znaša osupljivih 1.275 KM in 1.340 Nm navora. Pogon je na zadnji kolesni par speljan preko 8-stopenjskega samodejnega DCT menjalnika, ki vključuje električno vzvratno prestavo. Prav elektrika je krivec, da se W1 odziva še hitreje in še bolj odločno. Z mesta do 200 km/h vas katapultira v 5,8 sekunde, 300 km/h pa preči v vsega 12,7 sekunde in nato ne upeha vse do elektronsko omejenih 350 km/h. Kako opisati takšne cifre? Težko. Tudi na ljubitelje električne vožnje niso pozabili, saj lahko W1 kratek čas špancira naokoli brez V8 asistence – vendar le dober kilometer in pol. Dovolj, da se potihoma odpeljete ali prikradete nazaj domov.

Posebnosti vozila je moč srečati na prav vsakem koraku. Aerodinamika in karoserija, ki sestoji iz ogljikovih vlaken, igrata ključno vlogo pri zgoraj navedenih številkah. Masa vozila znaša le 1.399 kilogramov, elementi kot so veliko zadnje krilo, posebne zračne reže in usmerniki zraka pa poskrbijo za kar eno tono potiska k tlom, kar poveča oprijem in posledično stabilnost vozila pri visokih hitrostih.

O podrobnostih vozila bi lahko spisali cel tehnični esej, pa še ne bi zajeli vse, pretežno iz McLarnove F1 ekipe »sposojene« tehnike. Izdelali bodo le 399 primerkov, kar je znatno več kot pri F1 in P1, vseeno pa si jih bodo lahko omislili le McLarnovi izbranci. Torej, četudi ste loto prejemnik z vsaj dvema milijonoma in pol, vam to pri pridobivanju lastništva McLarna W1 ne prav dosti pomagalo – škodilo pa tudi ne.

Blaž Likovič
foto: McLaren

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button