AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Katrca je nazaj!

Na pariškem avtomobilskem salonu 2024 so predstavili novi Renault 4 E-Tech na 100-odstotni električni pogon.

Prednja rešetka je prvi element, ki pritegne pozornost. Zgrajena je iz enega samega 1,45 m dolgega kosa in je edinstvena v industriji, saj njen neprekinjen in osvetljen obod uokvirja logotip Renault na sredini, ki je navdihnjen pri prvotnem modelu Renault 4. Na zadnjem delu so tridelne luči izvirnika dobile novo podobo s sodobnimi linijami in značilnim podpisom LED.

Medtem električna platnena streha, ki prav tako spominja na izvirnik, v kabino vnaša duh zunanjega okolja. Odpre se s pritiskom na gumb ali z glasovnim upravljanjem in razkrije pogled na nebo v velikosti 80×92 cm, v katerem lahko uživajo vsi potniki. Ko je zaprta, njena obloga zagotavlja dobre akustične in tesnilne lastnosti.

Renault 4 E-Tech je večji od Renaulta 5 (s katerim si deli 68 % sestavnih delov) in zaradi podaljšane medosne razdalje 2,62 m ponuja prostorno notranjost. Pri dolžini 4,14 m imajo potniki na zadnjih sedežih na voljo 16,4 cm prostora za kolena, medtem ko je prostor za glavo s 85 centimetri še posebej velikodušen za vozilo segmenta B.

Osrednji 10-palčni multimedijski zaslon je serijski in lahko vključuje OpenR Link z vgrajenim Googlom. Ta omogoča dostop do številnih Googlovih storitev, vključno z zemljevidi Google Maps, ki ponujajo načrtovanje poti, optimizirano za polnjenje, in celo aktiviranje segrevanja baterije, ko se približuje postaja za polnjenje, ter različne aplikacije iz trgovine Google Play.

Prtljažni prostor s 420 litri se razkrije z električno pomičnimi zadnjimi vrati, prostor pa je še bolj dostopen zaradi širokega, visokega odpiranja in nizkega prtljažnega praga, medtem ko različni domiselni dodatki, kot so štiri kljuke za pritrditev, dve kljuki za torbe, gumice za pritrjevanje predmetov in pametni predali za shranjevanje – vključno s 35-litrskim prostorom pod tlemi, ki je idealen za polnilni kabel – olajšajo vsakdanje življenje bodočim lastnikom.

Na voljo sta dva pogonska sklopa, ki sta opremljena s toplotno črpalko za čim večjo učinkovitost ter dvosmernim polnjenjem s funkcijama V2L (vehicle-to-load) in V2G (vehicle-to-grid), ki lahko po potrebi napaja zunanje naprave iz akumulatorja ali vrača električno energijo v omrežje. Baterija s kapaciteto 52 kWh uporablja tehnologijo NMC (nikelj-mangan-kobalt) in poenostavljeno arhitekturo, zaradi katere zdaj tehta manj kot 300 kg. Poganja elektromotor s 110 kW (150 KM, 245 Nm), ki 100-odstotno električni Renault 4 E-Tech od 0 do 62 km/h pospeši v manj kot 8,5 sekunde, njegov doseg po WLTP pa znaša do 400 kilometrov. Opremljen je s polnilnikom za enosmerni tok z močjo 100 kW, ki lahko baterijo napolni od 15 do 80 % v 30 minutah, ali z izmeničnim tokom z močjo 11 kW za polnjenje od 10 do 100 % v 4 urah in 30 minutah. Na voljo je tudi baterija s kapaciteto 40 kWh, ki v kombinaciji s polnilnikom za enosmerni tok z močjo 80 kW in elektromotorjem z močjo 90 kW (120 KM, 225 Nm) omogoča doseg do 300 kilometrov.

Boštjan Praprotnik
foto: Renault

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button