AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Po SUV-ju tudi elegantni Audi Q6 Sportback e-tron

Aerodinamična silhueta Sportbacka povečuje doseg.

Audi je nedavno predstavil pomembnega novega člana električnih SUV-jev, ki je zdaj, tako kot ostali, prejel športno-elegantno različico Sportback. Q6 Sportback e-tron gradi na plečih standardnega Q6 e-tron, s pridihom kupejevske strašne linije in posledično višjo izhodiščno ceno. Zaradi optimizirane aerodinamične oblike se ponaša z dosegom do 656 kilometrov. Audi bo Q6 Sportback e-tron predstavil na pariškem avtomobilskem salonu.

Q6 Sportback e-tron združuje prostornost SUV-ja in elegantnost kupeja ter ponuja 511-litrski prtljažni prostor, ki se lahko ob zloženih zadnjih sedežih poveča na 1.373 litrov in dodatnih 64 litrov v nosu vozila. Z dolgo medosno razdaljo in veliko prostora v notranjosti zagotavlja udobje za vse potnike, zlasti na zadnjih sedežih. Njegova visoka vlečna zmogljivost do 2.400 kilogramov pri različicah quattro, poudarja njegovo praktičnost za vsakodnevno uporabo.

Novega Q6 Sportback e-tron poganjajo različni električni sklopi, vključno z različicami z zadnjim pogonom in pogonom na vsa štiri kolesa. 800-voltna električna arhitektura omogoča hitro 270-kilovatno polnjenje, s katerim je v samo 10 minutah povrnjenih do 265 kilometrov dosega. Osnovni model ima baterijo z uporabno kapaciteto 75,8 kWh, zmogljivejše različice pa ponujajo baterijo s 94,9 uporabnih kWh za daljši doseg. Izvedenka z enim elektromotorjem zadaj ponuja 225 kW (306 KM) in pospešek do stotice v 6,6 sekunde, model s štirikolesnim pogonom s sistemsko močjo 285 kW (387 KM), pa zagotavlja pospešek 5,9 sekunde. Vrh predstavlja športno obarvani model SQ6 Sportback e-tron s 360 kW (489 KM), pospeškom do stotice v samo 4,3 sekunde in najvišjo hitrostjo 230 km/h.

Oblika modela Q6 Sportback e-tron poudarja estetiko in aerodinamiko, namreč njegiva poševna strešna linija ter racionalizirana karoserija spominjata na kultnega TT Coupé, medtem ko ravno zadnje okno in izrazit pas zadnjih luči poudarjata športni značaj. V notranjosti je kabina zasnovana z visokokakovostnimi materiali, med katerimi je veliko trajnostnih, in opremljena s panoramskim panelom z 11,9-plačnimi merilniki in 14,5-plačnim zaslonom na dotik, dodatnim 10,9-palčnim zaslonom pred sovoznikom ter opcijskim projicirnim zaslonom z razširjeno resničnostji za napredno uporabniško izkušnjo. Ambientna razsvetljava ponuja tudi različne komunikacijske funkcije, ki izboljšujejo interakcijo vozila s potniki, popolno zvočno izkušnjo pa ustvari ozvočenje 830-vatno Bang & Olufsen ozvočenje.

Na področju varnosti je družina Q6 e-tron od organizacije Euro NCAP prejela najvišjo oceno petih zvezdic, pri čemer izstopa zaščita otrok v vozilu, s čimer si je za obdobje 2023-2024 prislužila priznanje najboljšega v razredu. Najsodobnejša tehnologija osvetlitve, vključno z drugo generacijo digitalnih zadnjih luči OLED, zagotavlja večjo varnost na cesti in možnosti prilagajanja videza vozila. Q6 Sportback e-tron, katerega osnovna cena se začne pri 65.900 evrih, bo mogoče naročiti s koncem letošnjega leta. Za štirikolesno gnano izvedenko bo potrebno odšteti najmanj 77.100 evrov, za SQ6 pa vsaj 96 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button