NoviceTehnika

Le 15 % Evropejcev ve, kako lahko umetno inteligenco uporabljajo v svojem vsakdanjem življenju

Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 11000 ljudi iz desetih evropskih držav, je pokazala, da si več kot polovica vprašanih želi, da bi jim umetna inteligenca poenostavila življenje (53 %), izboljšala zabavo in kakovost življenja.

Vendar le 15 % Evropejcev pravi, da vedo, kako te prednosti doseči v vsakdanjem življenju, 38 % pa jih pravi, da se ne počutijo vključene v trenutne pogovore o umetni inteligenci. Anketiranci na Poljskem so pri oceni svojega razumevanja tehnologije najpogosteje trdili, da jo razumejo (23 %), medtem ko so anketiranci v Združenem kraljestvu najmanj prepričani (11 %), kar kaže na morebitne kulturne in izobraževalne vplive na odnos do tehnologije.

Ugotovitve, objavljene v dokumentu podjetja Samsung – Inteligentno življenje: Kako umetna inteligenca izboljšuje vsakdanje izkušnje – razkriva tudi splošno željo po tem, da bi umetna inteligenca izboljšala naš vsakdan, vključno s posebnimi prednostnimi nalogami potrošnikov za to ključno tehnologijo.

Ker umetna inteligenca postaja vse pomembnejša v vseh vidikih našega življenja, od algoritmov, ki nas usmerjajo pri izbiri zabave, do pametnih naprav, ki predvidevajo naše potrebe doma, si več kot polovica Evropejcev (53 %) želi, da bi jim tehnologija olajšala življenje, pri čemer se fizična opravila, kot je čiščenje, uvrščajo na prvo mesto med cilji za uporabo umetne inteligence, in ne le pomoč pri plačevanju gospodinjskih računov (21 %).

Vendar se to upanje še ni združilo z navdušenjem – le tretjina (38 %) anketirancev je izjavila, da z zanimanjem gleda na naraščajočo vlogo umetne inteligence.

Dr. Chris Brauer, direktor inovacij na Univerzi Goldsmiths v Londonu in glavni direktor za inovacije v podjetju Symmetry, je povedal: »Resnična obljuba umetne inteligence je v tem, kako lahko preoblikuje naše rutinske dejavnosti, da dopolnijo in ne zasenčijo stvari, ki jih počnemo najraje. Ko bo umetna inteligenca vse bolj vgrajena v naše naprave, bomo njeno pravo vrednost ocenjevali po tem, kako dobro poenostavi naloge, izboljšati kakovost našega življenja in narediti vsakodnevne interakcije bolj gladke brez dodatnih zapletov.«

UI doma
Raziskava je pokazala, da je povezljivost pomembna prednostna naloga Evropejcev, saj je 42 % anketirancev izjavilo, da želijo, da umetna inteligenca bolje poveže naprave v njihovih domovih. Še več, prav toliko vprašanih (42 %) meni, da bo umetna inteligenca izboljšala njihovo življenje doma, skoraj četrtina (24 %) pa jih meni, da je pametno upravljanje doma najbolj zaželena funkcija umetne inteligence.

Čiščenje in sesanje sta najpogostejši nalogi, pri katerih si ljudje želijo pomoči umetne inteligence, saj je 33 % anketirancev izrazilo zanimanje za rešitve, ki jih poganja umetna inteligenca in jih lahko opravljajo namesto njih.

Poleg tega 28 % vprašanih zanima umetna inteligenca, ki lahko pomaga pri čiščenju kuhinjskih aparatov, 25 % pa jih išče pomoč pri pomivanju posode.

23 % anketirancev je izrazilo zanimanje za funkcije umetne inteligence, ki pomagajo ustvarjati obroke in upravljati sezname živil.

Te naloge imajo prednost pred bolj tradicionalnimi nalogami, kot je upravljanje gospodinjskih računov in financ, ki jih je izbralo le 21 % vprašanih.

Vendar pa je varnost velik pomislek. Za vzpostavitev zaupanja je 37 % anketirancev kot bistvenega pomena navedlo redne varnostne posodobitve, 34 % jih ceni aktivno spremljanje groženj 24 ur na dan, 27 % pa je popolno varnostno zaščito označilo kot najpomembnejšo lastnost umetne inteligence, če bodo umetno inteligenco v prihodnosti vključevali v svoje vsakdanje življenje. Ta spoznanja poudarjajo potrebo po tehnologijah umetne inteligence, ki niso le inovativne, temveč tudi varne.

UI za določanje prioritet strasti
Približno dve tretjini (66 %) Evropejcev si želi več časa za dejavnosti, ki jih imajo radi, 37 % jih meni, da jim lahko umetna inteligenca pomaga določiti prednostne naloge njihovih strasti, 41 % pa pričakuje, da bo umetna inteligenca povečala obseg njihovega ustvarjanja.

Potrošniki želijo izboljšati izkušnje, v katerih že uživajo, kot so potovanja, igranje iger in gledanje televizije. To kažejo tudi rezultati raziskave, ki razkrivajo, da najbolj zaželene funkcije umetne inteligence vključujejo prevajanje v realnem času (23 %) in načine umetne inteligence, ki optimizirajo ločljivost slike (27 %), ter zaznavanje hrupa v ozadju in prilagajanje kakovosti zvoka (27 %) za bolj poglobljeno izkušnjo gledanja.

Ključni trend je tudi personalizacija, zlasti na področju zdravja in dobrega počutja, saj si polovica anketirancev (50 %) želi bolezni preprečevati in ne čakati na njihovo zdravljenje. Natančneje, 32 % vprašanih je izrazilo željo po uporabi umetne inteligence za prilagojene prehranske načrte, 24 % za vadbene rutine in 34 % za prilagoditev življenjskega sloga na podlagi individualnih zdravstvenih podatkov. Podoben delež (31 %) se zanima za uporabo UI za spremljanje in izboljšanje vzorcev spanja.

Kljub vse večjemu zanimanju za umetno inteligenco na področju zdravja pa so tisti, ki te tehnologije trenutno ne uporabljajo, še vedno nekoliko skeptični, saj jih le 17 % pravi, da bi sledilnike zdravja z umetno inteligenco uporabljali v vsakodnevnih opravilih. Poleg tega je 28 % vprašanih kljub želji, da bi umetna inteligenca optimizirala kakovost televizijske slike in zvoka, izjavilo, da jih v zvezi z domačo zabavo ne zanima nobena funkcija umetne inteligence, kar verjetno odraža pomanjkanje ozaveščenosti o njenih potencialnih zmogljivostih.

Blaž Likovič
foto: Samsung

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button