AvtomobilizemNovice

Dirkalna Toyota GR Supra GT4 v drugo

Toyotina motošportna veja je dirkalni Supri namenila pomembne izboljšave pred vstopom v novo sezono.

Toyota Gazoo Racing začenja s sprejemanjem naročil za posodobljeni dirkalni model GR Supra GT4 EVO2, razvit na podlagi povratnih informacij dirkaških ekip in voznikov. Od začetka prodaje Supre GT4 leta 2020 je bilo izdelanih preko 120 enot, avtomobil pa je dosegel pomembne uspehe, z zmagami na dirkah v 11 državah in več kot 500 uvrstitev na stopničke. Japonski dirkalnik si je prislužil tudi naslove prvaka serije GT4 v Aziji, ZDA in Evropi.

GR Supra GT4 EVO2, ki bo predvidoma nastopila prihodnje leto, temelji na izboljšavah zaviranja, upravljanja in zmogljivosti motorja prejšnjega modela GR Supra GT4 EVO iz leta 2023 ter omogoča lažjo vožnjo za različne stopnje znanja. Podjetje TGR še naprej zbira spoznanja dirkaških ekip in tako razvija svoj pristop k izdelavi avtomobila, ki je v prvi vrsti namenjen vozniku. Druga evolucija EVO2 ima posebej izboljšan zavorni sistem in obnašanje v zavojih s skrbno uglašenim delovanjem sistema ABS ter skrajšanim časom pretikanja v nižje prestave s posodobljeni programsko opremo. Precej izboljšano je tudi hlajenje motorja, zavor in pogonskega sklopa, optimizirane so temperature v kabini, kar zagotavlja boljšo zmogljivost v težkih razmerah.

Za pogon japonskega stroja še vedno skrbi uglašen 3-litrski vrstni šestvaljnik s podporo turbopolnilnika, ki zdaj ponuja do 660 Nm navora. Ustvarjena moč se prek modificiranega osemstopenjskega samodejnega menjalnika in dirkaško prilagojenega diferenciala z delno zaporo prenaša na zadnji kolesi. Za zvočno spremljavo skrbi Akrapovičev izpušni sistem, za blaženje grbin nastavljivo KW vzmetenje, varno zaviranje je naloga Brembo zavor s šestbatnimi čeljustmi spredaj in štiribatnimi zadaj, medtem ko za oprijem skrbijo Pirellijeve pnevmatike ovite okoli 18-palčnih OZ platišč.

Nadgrajena GR Supra GT4 EVO2 bo na voljo tako profesionalnim kot amaterskim voznikom, ki se udeležujejo dirk razreda GT4 po vsem svetu. Na dirkališču bo novi EVO2 nastopil januarja 2025 na dirki IMSA Michelin Pilot Challenge, ki je del 24-urne preizkušnje v Daytoni. Za prodajo in podporo, vključno z rezervnimi deli, bodo skrbeli regijski oddelki Toyota Gazoo Racing v Evropi, Severni Ameriki ter ustrezne Toyotine podružnice v Aziji. Cena GR Supre GT4 EVO2 naj bi se pričela pri 202 tisoč evrih, brez izbranih dodatkov.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button