AvtomobilizemNovice

VW v zeleno partnerstvo s podjetjem Vulcan Green Steel

Jeklo z nižjim deležem ogljika. Ne vsebinsko, temveč emisijsko.

Tehniki ste zagotovo zastrigli z ušesi, ko smo zapisali jeklo z nižjim deležem ogljika, saj je jeklo namreč zmes železa in drugih primesi v bistveni nižjih odstotkih, predvsem ogljika. Mi se tokrat ne bomo vpletali v primesi ogljika k železu temveč bo beseda tekla o izpuščenih emisijah ogljikovega dioksida pri izdelavi jekla za avtomobilsko industrijo – Volkswagnovo, če smo specifični.

Volkswagen AG in jeklarsko podjetje Vulcan Green sta namreč podpisala memorandum o razumevanju, v katerem bodo prihajajoči jekleni konjički oziroma njih proizvodnja za okolje manj obremenjujoča. Dotični jeklar je član skupine Jindal Steel Group, ogromnemu industrijskemu konglomeratu, ki ima tovarne in rudnike locirane v Indiji, Omanu, Avstraliji in po različnih koncih Afrike.

Cilj sodelovanja je dekarbonizacija dobavne verige VW, ki si želi do leta 2050 postati brezogljično podjetje. Projekt bo zaživel v letu 2026, saj je proizvodni obrat v Omanu še v gradnji, celokupne emisije ogljikovega dioksida pa se bodo zmanjšale za kar 70 odstotkov.

Blaž Likovič
foto: VW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button