AvtomobiliTesti

Ford Puma Titanium X 1.0 EcoBoost Hybrid 92 kW mHEV

Ali še vedno grize?

Nekako smo kupili idejo, da se čedalje več, tako ali drugače poznanih vozil iz malih kupejevskih ali limuzinskih oblik, preobraža v nekakšne puma02križance. Podobno se godi Fordu Pumi. Simpatični 2+2 trivratni kupe na osnovi takratne Fieste, ki so ga v nemškem Kolnu izdelovali med letoma 1997 in 2002, je soliden odziv žel tudi med podalpsko populacijo. Navadno tisto s svežo vozniško (takrat še roza) izkaznico, pa vseeno. Nato je Puma za obdobje polnoletnega človeka »poniknila« in se kar naenkrat zopet pojavila – tokrat kot crossover. Zakaj, čemu so se vrstila vprašanja … Zato, ker je segment kompaktnih športnih terencev v razcvetu kot morska trava na slovenski obali. In zdi se, da so se pri modremu ovalu na to preobrazbo pripravili ter na trg poslali precej simpatičen izdelek. Je dovolj dober, da Fordove prodajne številke obrne navzgor?

To bo sicer pokazal čas oziroma prodajne številke, mi pa smo bili po koncu druženja z novo Pumo precej navdušeni. Kompaktni SUV nudi sodoben blago-hibridni pogon MHEV, zadostno mero digitalizacije in hkrati ohranja praktičnost, ki jo v tem segmentu večkrat pogrešamo kot ne. Začnimo pri izgledu te Fordove »mačke«.

Ta je dovolj zanimiva, da lahko premami širok nabor kupcev kot po drugi strani še vedno ne prekomerno izstopajoča. Puma je v osnovi na volj v dveh različnih puma08si sklopih opreme – razkošni Titanium ali športni ST-Line, oba z nadaljevalnim sklopom X. Mi smo tokrat gostili različico Titanium X, ki med drugim prinaša še 18-palčna lita platišča, akustično laminirano vetrobransko steklo za bolj jasen pogled v vseh vremenskih pogojih, zvrhan multimedijski sistem Sync 3 z navigacijskim sistemom in Bang&Olufsen zvočnim repertoarjem ter predal za brezžično polnjene mobilnih naprav. LED svetila so serijska že pri Titanium opremi, ravno tako zimski paket in še kopica drugih priročnih elementov. Skratka, vozilo je lično opremljeno tako navzven kot v nedrjih. Kaj pa pod pločevino?

Tam se je nahajal litrski trivaljnik EcoBoost s 125 KM, ki mu poskočnosti ne gre grajati, vseeno pa na voznika prenaša puma12preveč vibracij in na avtocestnih odsekih zahteva precej bolj pohojeno stopalko za plin, da se lahko suvereno prehiti vozilo ali dve. Blagi hibridni pogon MHEV je agregatu le v pomoč, saj mu asistira pri pospeševanjih, da se zmanjša poraba goriva. Poraba slednjega je na normnem krogu zbašala 6,3 litra oktanskega napoja, v primeru avtoceste ali pretežno mestne vožnje pa raje pričakujte sedmico. Gre pa na tem mestu pohvaliti vodljivost vozila. Nedvomno med boljšimi v segmentu, pa tudi blaženje je precej dobro, saj se kljub velikim platiščem neurejenost slovenskih cest ni tako izrazila.

Kaj pa prostornost in uporabnost? Glede na zunanje gabarite sem pričakoval manj, manj prostora in manj uporabnih odlagalnih mest, pa sem se motil. Vse deluje premišljeno, tudi prtljažni prostor s 402 litroma posrka zadosti vsakodnevne krame. Lahko bi zapisal, da je Puma pogojno tudi družinsko uporabna, vendar za nižje odrasle, saj so v nasprotnem primeru voznikov in sovoznikov sedež preveč pomaknjena proti zadnji klopi.

Na poti do blagajne smo torej »obkljukali« privlačen videz, sodoben pogon in praktičnost v sožitju z udobjem. Vse skupaj v embalaži kompaktnega crossoverja Ford Pume. Se vam zdi končna vrednost 28 tisočakov in pol visoka? Nizka zagotovo ni, glede na dobljeno pa težko zapišem da ni konkurenčna.

Fotrov kotiček

Priznam, da sem novo Pumo pričakoval z rahlo mero skepticizma. Nerad vidim reinkranacijo v povsem novi podobi. Recimo pri legendarnemu Broncu so ohranili tako ime kot videz, v sveži in sodobni podobi seveda, medtem ko je Puma presedlala v povsem drugačen segment. Vendar kompaktnih kupejev skorajda ni več, zato je poteza vodilnih pri modremu ovalu logična in smiselna. Nova Puma je prišla ravno pravi čas, saj je njena naloga enostavna, a ključnega pomena – dvigniti strm prodajni delež Forda v Evropi. Adute ima prave in nudi zares veliko glede na konkurenco in njeno vrednost. Palec gor! V kolikor dnevno prevozite več kilometrov in po možnosti še avtocestnih, bi vseeno izpostavil tudi možnost izbire dizelskega agregata, ki bo zahteval dodatnih 600 evrov, vendar jih lahko hitro povrne pri frekvenci obiskovanja bencinskih črpalk.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Videz. Prava mera nastopaštva z bontonom. Katero prevlada, je popolnoma vaša stvar izbire.
+ Vozne lastnosti. Podvozje nudi precej več kot pogon zagotavlja.
+ Uporabnost. Kompaktni križanci so navadno šminka brez funkcionalnosti, kar je Puma postavila na laž.
+ Košarica dobrot v serijski opremi. Kar oglejte si cenik in preglejte pehar bonbončkov, ki ga dobite brez doplačila.
+ Recept za uspeh ob seštevku zgornjih plusov.

GRAJAMO
– Zakaj je samodejni menjalnik na voljo le za šibkejši bencinski trivaljnik brez elektro asistence in le v izvedenki ST-Line X Vignale?
– Tudi mladež na zadnji klopi je lahko hitro utesnjena v kolikor sta v prvi vrsti dva »košarkarja«.
– Brnenje in tresenje trivaljnika, ki ni značilno le za Fordov litrski EcoBoost agregat temveč na zasnovo prav vseh mlinčkov s tremi bati.

Tehnične karakteristike
Mere D/Š/V (mm): 4.207 / 1.805 / 1.555
Medosna razdalja (mm): 2.588
Prostornina prtljažnika (l): 402
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 1.280 / 1.760
Agregat: Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm): 999
Največja moč pri vrt./min.: 92 kW (125 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min.: 210 Nm
Največja hitrost (km/h): 191
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 9,8
Posoda za gorivo (l): 42
Poraba po EU normah (l/100 km): 5,6
Poraba goriva na testu (l/100 km): 6,3
Emisije CO2 (g/km): 99
Cena osnovnega modela (v EUR): 22.700 (s popustom)
Cena testnega modela (v EUR): 28.438 (s popustom)
Uvoznik: Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran: www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button