AvtomobilizemNovice

Čisto novi BMW M4 GT3 za 415 tisoč evrov

Prvi BMW M4 GT3 premierno na 24 ur Nürburgringa.

Iz Münchna je pripeljal dokončan in dirkaško pripravljen novi BMW M4 GT3, ki je svoje razvojno potovanje začel že leta 2019, prvič pa se bo preizkusil na letošnji 24 urni dirki na Nürburgringu. BMW Motorsport poudarja, da gre za velik napredek v primerjavi s starim M6 GT3 na vseh področjih, še posebej pri dinamiki in znižanih obratovalnih stroških.

Vozne karakteristike M3 in sodobna kabina bosta amaterske voznike navdušila z več udobja, obenem je dirkalnik prijaznejši do pnevmatik, menjalnik in motor pa zahtevata manj servisiranja. Do večine osnovnih nastavitev namreč ni potrebno dostopati le z računalnikom.

Privatne ekipe ali premožni dirkaški navdušenci lahko svojega BMW M4 GT3 kupijo za 415 tisoč evrov, kar je nekoliko dostopnejše od odhajajočega M6 GT3, prvi bodo dostavljeni v začetku leta 2022. Pred tem bodo pri BMW-ju prevozili še nekaj razvojnih kilometrov, nekje 20.000 zahtevnih dirkaških kilometrov in se udeležili številnih dirk, da dodobra pripravijo avtomobil za naslednjo sezono.

Kupci bodo lahko standarden M4 GT3 nadgradili s Competition paketom, ki prinaša dodatke usmerjene za vztrajnostne preizkušnje. Mednje spadajo dodatni žarometi, senzorji hoda blažilnikov, sistem kamer in radarjev, merilnik tlaka in temperature pnevmatik ter en dan doživetja v BMW-jevem lastnem GT3 simulatorju.

Dirkalnega M4 sicer poganja esencialno enak 3-litrski šestvaljni vrstni motor z dvema turbopolnilnikoma kot standarden model, vendar z določenimi modifikacijami za kljubovanje dodatnim obremenitvam. Šestvaljnik je v za 40 kilogramov lažji od V8 v M6 GT3, a vseeno proizvede zavidljivih 590 KM, kar preko šeststopenjskega sekvenčnega X-Trac menjalnika pošilja na zadnji kolesni par.

Notranjost je po pričakovanju bolj špartanska od serijskega avtomobila, s poudarkom na varnosti po vseh zahtevah organizacije FIA. Volan razvit v sodelovanju s Fanatecom lahko uporabimo tudi v simulatorjih. Na zunaj oblikovno spominja na normalnega M4, vendar je pridobil 75 mm v širino, mnogo aerodinamičnih elementov in ogromno zadnje krilce.

 

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button